Direct naar artikelinhoud

Ontevreden militairen blokkeren ministerie

Militairen blokkeerden de ingang van ministerie van Defensie.Beeld ANP

Ook als militairen actievoeren, gaat dat met militaire precisie. "We splitsen ons op in vier groepen. Die gaan, onder leiding van een coördinator, met dranghekken naar een van de vier toegewezen uitgangen van het ministerie", roept Jef Stassen van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel door de microfoon op het Haagse Plein.

Vier defensiebonden organiseerden vandaag rond het middaguur een blokkade van het ministerie van defensie. Op die manier wilden zij aandacht vragen voor hun twee eisen: een beter salaris en meer geld voor materieel en munitie.

Het is voor militairen lastig om hun werkgever echt onder druk zetten. Ze mogen volgens de wet niet staken, en willen eigenlijk ook gewoon hun werk doen. Vorige maand voerden Marechaussees al stiptheidsactie bij de paspoortcontroles op de luchthavens van Rotterdam en Eindhoven. Maar, zo werd er direct bijgezegd, ze zouden er wel voor zorgen dat geen enkele vakantieganger zijn vlucht hoefde te missen.

We vragen om een CAO waaruit waardering spreekt, en middelen om ons werk goed te doen

Ook de blokkade van het Haagse ministerie kent een soort coulanceregeling. "Als iemand er echt in of uit wil, kan dat", vertelt Stassen de honderd demonstranten. Zijn collega Jean Debie zegt dat meer militairen belangstelling hadden, maar dat de vergunning geen grotere manifestatie toestond.

Een van de aanwezige militairen is majoor Niels van Woensel, sinds 1997 werkzaam bij de landmacht. Hij vertelt over de loyaliteit waarmee militairen de afgelopen jaren hun werk deden, ondanks soms stevige bezuinigingen. “We vragen om een CAO waaruit waardering spreekt, en middelen om ons werk goed te doen. Nu verlaten veel mensen de organisatie, waardoor de achterblijvers ook hun werk erbij moeten doen.”

Geld en mensen

Ik hoop dat we hierna een minister krijgen die meer capabel is
Kapitein Johannes Schouten

Het zijn de drie terugkerende klachten onder de aanwezige militairen. Ze willen geld voor nieuw materieel en hogere salarissen, en er moet iets gebeuren aan de 5000 à 6000 onvervulde vacatures. Volgens Kapitein Johannes Schouten, die na 37 dienstjaren binnenkort de krijgsmacht verlaat, is het aanbod van minister Jeanine Hennis om de lonen met twee procent te verhogen ‘belachelijk.’ “Door de stijging van de pensioenpremies zouden we er volgend jaar netto op achteruitgaan. Ik hoop dat we hierna een minister krijgen die meer capabel is.”

Ook voor een nieuwe minister zal het lastig worden om aan alle eisen te voldoen. Volgens Anne-Marie Snels, voorzitter van defensiebond AFMP is daar 2,5 miljard euro voor nodig. CDA-Kamerlid Raymond Knops, wiens partij meedoet aan de formatie, waarschuwde onlangs dat een nieuw kabinet eerder rond de één miljard euro extra voor defensie zal uittrekken. Dat betekent lastige keuzes maken tussen arbeidsvoorwaarden, vacatures opvullen, meer reserveonderdelen en munitie, of verouderende marineschepen vervangen.