NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars willen verplichte polis tegen overstromingen

Verzekeraars willen overstromingsverzekering

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat er in Nederland een verplichte collectieve verzekering moet komen voor schade aan huizen en inboedel door overstromingen.

De meeste huiseigenaren zijn nu niet verzekerd tegen overstromingen. Want een opstalverzekering vergoedt wel schade door brand en storm, maar geen overstromingsschade. Na de Watersnoodramp van 1953 zijn verzekeraars hiermee gestopt, omdat ze vreesden er failliet aan te gaan. En er is nu maar één verzekeraar die sinds een paar jaar weer een overstromingsverzekering aanbiedt.

"In Nederland is overstromingsschade nu vrijwel onverzekerbaar", zeggen de verzekeraars. "Wij pleiten voor een collectieve oplossing hiervoor, net als in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Met de desastreuze gevolgen van de overstromingen in Houston en Zuidoost-Azië scherp op het netvlies, evenals de ravage die de orkanen Irma en Jose aanrichtten in het Caribisch gebied en Florida, is een goede discussie hierover actueler dan ooit."

Hoogwater in Limburg in 2011

De overheid zou zo'n verzekering verplicht moeten stellen. De verzekeraars willen dat het dan een vast onderdeel van de opstalverzekering wordt. Ze denken dat een overstromingsverzekering per huishouden zo'n 1 à 1,50 euro per maand gaat kosten.

Bijna alle huiseigenaren hebben een opstalverzekering, omdat banken dat verplichten bij een hypotheek. In appartementsgebouwen is de opstalverzekering meestal geregeld via de VVE.

Solidariteitsheffing

In grofweg de helft van Nederland is er een (kleine) kans op overstromingen. Maar in de andere helft is die kans er dus niet. De mensen die daar wonen, zouden moeten meebetalen aan een risico dat ze zelf niet lopen.

In het blauw gekleurde deel is er een (klein) overstromingsrisico

De Neerlandse is de enige verzekeraar waar je overstromingsschade nu al kunt verzekeren. De premie hangt af van allerlei zaken, zoals de locatie en de waarde van de woning. Volgens oprichter Kosta Keramopoulos betaalt het grootste deel van de klanten de minimumpremie van 7,60 euro per maand. Klanten met een groter overstromingsrisico en duurdere huizen betalen tot zo'n 50 à 60 euro per maand.

Huizen die buitendijks staan zijn uitgesloten van de verzekering van de Neerlandse. Er wonen in Nederland zo'n 150.000 mensen buitendijks.

Wet tegemoetkoming schade bij rampen

Bij schade door overstromingen kan ook de overheid bijspringen. Dat is sinds 1998 geregeld in de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Daarin staat dat mensen die door een overstroming schade hebben aan hun huis of inboedel recht hebben op een vergoeding.

Maar de hoogte van zo'n tegemoetkoming is niet in die wet geregeld. En in de wet staat ook dat een gedupeerde geen recht heeft op geld als de schade 'redelijkerwijs verzekerbaar was'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl