NOS NieuwsAangepast

Gastdocentschap Chelsea Manning aan Harvard ingetrokken

Harvard University heeft het gastdocentschap van WikiLeaks-lekker Chelsea Manning ingetrokken. Volgens decaan Douglas Elmendorf mag Manning nog wel komen spreken op de prestigieuze universiteit, maar was het een vergissing om haar een gastdocentschap aan te bieden. Eerder zegde CIA-directeur Mike Pompeo zijn bezoek aan Harvard af vanwege het docentschap van Manning.

Manning lekte in 2010 honderdduizenden geheime documenten over onder meer de troepen in Irak en Afghanistan naar WikiLeaks. In datzelfde jaar werd ze schuldig bevonden aan het lekken van staatsgeheimen. Drie jaar later werd ze veroordeeld tot 35 jaar cel. President Obama verleende haar vlak voor het eind van zijn ambtstermijn gratie.

"Ik zie nu in dat veel mensen het gastdocentschap een erg grote eer vinden", schrijft Elmendorf in een verklaring. Hij wil in de toekomst zorgvuldiger zijn bij het maken van de afweging of iemand docent mag worden. De decaan heeft zijn excuus aan geboden aan Manning.

Manning lijkt geen boodschap aan te hebben aan die excuses. In een reactie op Twitter suggereert ze dat Elmendorf is gezwicht door druk van de CIA. "Dit is hoe een politiestaat eruit ziet", schrijft ze.

Pompeo zou bij Harvard een discussie bijwonen over actuele internationale kwesties als de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de spanningen rond Noord-Korea. Hij kwam niet opdagen en schreef uren later een brief aan de onderwijsinstelling. Daarin noemt hij Manning een landverrader die het leven van CIA-medewerkers in gevaar heeft gebracht.

Verder zegt Pompeo, die zelf is afgestudeerd aan Harvard, dat het geen eenvoudig besluit was. "Ik zou het vertrouwen van CIA-medewerkers beschamen als ik zou komen." Volgens de directeur heeft zijn besluit niets te maken met het feit dat Manning een transgender is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl