EU verlengt sancties tegen Rusland tot maart 2018

EU verlengt sancties tegen Rusland tot maart 2018

De Europese Raad heeft vandaag besloten de sancties tegen Rusland met zes maanden te verlengen tot maart 2018. De sancties hebben betrekking op het bevriezen van banktegoeden en een reisverbod voor bepaalde personen in Rusland. In totaal worden 149 personen en 38 organisaties en bedrijven direct getroffen door de sancties.

In 2014 legde de EU voor het eerst sancties op aan Rusland, toen vanwege het feit dat de Krim zich via een referendum bij Rusland had aangesloten. De sancties zijn sindsdien voortdurend verlengd, omdat Rusland in strijd met de afspraken van Minsk II nog steeds steun zou verlenen aan onafhankelijkheidsstrijders in het oosten van Oekraïne.

Economische sancties

Naast deze sancties heeft Europa ook beperkingen opgelegd aan specifieke sectoren van de Russische economie, die tot en met 31 januari 2018 van kracht zullen blijven. In reactie op de Europese sancties blokkeert Rusland alle landbouwproducten uit de Europese Unie.

Volgens onderzoeker Idriss Jazairy van de Verenigde Naties lopen Europese bedrijven door deze sancties iedere maand $3,2 miljard aan inkomsten mis, waarmee de totale kosten van de sancties zijn opgelopen tot naar schatting $100 miljard.

Voor Rusland komen de sancties minder hard aan, want daarvoor wordt de schade door Jazairy geschat op $15 miljard op jaarbasis. Dat is omgerekend in totaal van ongeveer $55 miljard sinds de invoering van de sancties. De schade in Rusland komt minder hard aan, omdat de Europese sancties geen betrekking hebben op de export van aardgas van Rusland naar Europa.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »