Direct naar artikelinhoud

Amsterdammer beschuldigt Turkse minister van aanzetten tot geweld

Een Turkse Amsterdammer probeert vanuit Nederland de Turkse minister Berat Albayrak te laten vervolgen voor het aanzetten tot geweld. De minister zou tijdens een speech hebben aangespoord sympathisanten van Fettulah Gülen aan te vallen.

'Jullie zullen ze waarschijnlijk zien in de landen die jullie bezoeken. God, ik zou mezelf niet tegen kunnen houden. Ik zou ze vermoorden waar ik ze zie."

Met die woorden sprak Berat Albayrak, de Turkse minister van Energie, tot de camera, doelend op sympathisanten van Fetullah Gülen. Gülen is de Turkse geestelijke die door de Turkse president Recep Erdogan is aangewezen als het brein achter de couppoging in 2016. 

De speech werd op 18 augustus uitgezonden op de Turkse staatstelevisiezender TRT, en A Haber, en is ook online op Youtube te zien.

Vertrekken
De indiener van de melding, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, is een uitgesproken voorstander van Gülen en zegt zich bedreigd te voelen door de uitspraak. Volgens hem spoort Albayrak in zijn speech Turken wereldwijd aan aanhangers van Gülen te vermoorden, en hij zegt bang te zijn aangevallen te worden door Erdogan-aanhangers in Nederland.

"De gevolgen van deze uitspraken kunnen in Nederland doorwerken. Ik voel me bedreigd. Ook de Turken hier kijken heel veel naar de Turkse televisie en luisteren naar Turkse politici," aldus de Turks-Amsterdamse man. 

Hij zegt dat ook in Amsterdam agressie tegen Gülenaanhangers de laatste maanden merkbaar intensiveert, en overweegt uit de stad en in elk geval zijn buurt te vertrekken. 

Diplomatieke onschendbaarheid
De melding is door de Amsterdamse politie in behandeling genomen. Die onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit. Is dat het geval, dan kan de man overgaan tot aangifte. 

Wat dat gaat opleveren is nog maar de vraag. Volgens UvA-hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt is het vanwege de diplomatieke status van de minister uitgesloten dat het Nederlandse openbaar ministerie hem zal vervolgen.  

Volgens advocaat Geert-Jan Kruizinga, die de man adviseerde een melding te doen bij de politie, zitten er grenzen aan de diplomatieke onschendbaarheid. Wel vraagt hij zich af of de Nederlandse overheid zich wil mengen in de kwestie rondom Albayrak, die tevens de schoonzoon is van de Turkse president Erdogan.  

"Het is een uiterst interessante kwestie. Als wordt besloten om niet te vervolgen, biedt de wet de aangever overigens nog de mogelijkheid om die beslissing te laten toetsen door het Gerechtshof," aldus Kruizinga.

Lees ook: Zaman Vandaag: 'Gülenlijst is propaganda'

Als wordt besloten om niet te vervolgen, biedt de wet nog de mogelijkheid om die beslissing te laten toetsen door het Gerechtshof
Geert-Jan Kruizinga

Fetullah Gülen

In Turkije worden aanhangers van Gülen, die zelf sinds 1999 in de Verenigde Staten in ballingschap verblijft, vervolgd. Al in 2014 vond een arrestatiegolf plaats waarbij vermeende aanhangers van Fetullah Gülen, werden opgepakt.

Het aantal aanhoudingen explodeerde na de mislukte coup in 2016 in Turkije, toen Erdogan Gülen ervan beschuldige de coup te hebben aangestuurd, wat de geestelijke structureel heeft ontkend.  

Inmiddels zijn in Turkije tienduizenden vermeende Gülenisten aangehouden en er zijn meer dan honderdduizend ambtenaren uit hun functie gezet. Er is door Turkije om uitlevering gevraagd van Gülen, maar de Verenigde Staten heeft geen gehoor gegeven aan dit verzoek.