Politiek

Mark Rutte niet onverdeeld gelukkig met toespraak Jean-Claude Juncker

13-09-2017 15:48

Premier Mark Rutte reageert met kritiek en instemming op de jongste plannen voor versterking van de Europese Unie. Het gaat om de toekomstvisie die de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag ontvouwde.

Rutte ziet bijvoorbeeld supermachtige Europese ‘ministers’ niet zitten, maar hij deelt wel het streven om de Europese interne markt te verbeteren. “De ideeën voor de korte termijn bevallen mij”, aldus Rutte, maar er zijn ook “dingen die me minder bevallen.”

Zo noemt hij het niet verstandig om het voorzitterschap van de eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone) samen te voegen met de post van een Europees Commissaris. Rutte voelt ook niets voor het samengaan van het voorzitterschap van de Europese Commissie in Brussel met dat van de Europese Raad, de instelling van leiders van de lidstaten. Je moet dat gescheiden houden, aldus de premier. “Daar zou ik nog wel eens even een robbertje over willen vechten.”

Maar er zit ook ‘heel veel goeds’ in de plannen van Juncker, meende Rutte. Volgens hem heeft de voorzitter van de Europese Commissie goede voorstellen gedaan over de interne markt, over handel, over het voorkomen dat Oost-Europese arbeiders in West-Europa worden uitgebuit:”Dat je in gelijke situaties gelijk loon krijgt voor hetzelfde soort werk.”

Rutte is ook blij met de kritiek van Juncker op bijvoorbeeld de ideeën om voor de eurozone een eigen parlement op te zetten of een eigen begroting.

Lees ook

Foto’s: Jean-Claude Juncker kust en betast Frans Timmermans wéér

ANP