‘Goudzoekers schepten op over hoe ze indianen hebben afgeslacht’

© REUTERS

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null

De Braziliaanse autoriteiten onderzoeken of illegale goudzoekers tot tien mensen van een geïsoleerde Amazonestam hebben afgeslacht.

jvt

De slachtpartij zou in de Vale do Javari hebben plaatsgevonden. In een bar schepten de mannen op dat ze leden van een ongecontacteerde indianenstam waren tegengekomen nabij de Braziliaanse grens met Peru en Colombia, zeggen de autoriteiten.

De stamleden waren in de meerderheid, maar de goudzoekers zeggen dat ze hen hebben gedood. Daarna zouden de lichamen in de rivier zijn gegooid. Ze zouden werktuigen en juwelen van de doden hebben afgenomen om hun verhaal te staven.

Een onbekend persoon had het verontrustende verhaal gehoord en opgenomen. De opnames zijn daarna aan de autoriteiten gegeven. Die hebben een onderzoek opgestart. Als de zaak bevestigd wordt, zou het de grootste massamoord van een geïsoleerde stam in decennia zijn.

Volgens critici doet de regering te weinig om inheemse stammen te beschermen.

‘Als dit bevestigd wordt, dan draagt de Braziliaanse regering een grote verantwoordelijkheid voor deze genocidale aanval’, zegt Stephen Corry, directeur van Survival International, een organisatie die opkomt voor inheemse stammen.

Corry zegt dat de overheid zwaar heeft gesnoeid in het budget van een agentschap dat de stammen beschermt. Dat maakt hen weerloos tegen duizenden indringers, zoals goudzoekers en houtkappers, die ‘hun land willen stelen en plunderen’.