Direct naar artikelinhoud

Syrische lhbt-vluchtelingen geslagen en uit Zara gezet

Een groep Syrische lhbt-vluchtelingen is vorige week lastiggevallen, bedreigd en geslagen door een bezoeker van Zara. Beveiligers hebben de bedreigde groep uit de zaak verwijderd en een winkelverbod van een jaar gegeven.

'De beveiligers van Zara deden niets om ons te beschermen en lachten ons uit'Beeld anp

De dader is aangehouden door de politie op verdenking van mishandeling en belediging. Hij is inmiddels weer vrij, maar er loopt nog wel een onderzoek naar hem.

De 24-jarige Syrische vluchteling Tarek, die nu ruim een jaar in Amsterdam woont, dacht donderdag een avondje gezellig te gaan shoppen met vier vrienden in de Zara op de Nieuwendijk.

Het is een van de lievelingswinkels van de groep homoseksuelen en transgenders. Ze komen er regelmatig.

Nietsvermoedend inspecteerden ze die koopavond de kledingrekken, tot een man ze begon lastig te vallen bij de kassa's op de eerste verdieping. De man, volgens Tarek halverwege de twintig jaar en van Turkse of Marokkaanse afkomst, begon het vijftal hardop te bedreigen toen hij ze in het Arabisch liefdevol tegen elkaar hoorde spreken.

Slechte moslims
"We waren slechte moslims, en verdienden de dood omdat we homoseksueel en transgender zijn. Hij riep meerdere keren hard 'Allahu akbar' door de winkel."

De 42-jarige E., die uit angst niet met naam genoemd wil worden, kreeg een harde klap in zijn gezicht.

Twee beveiligers van de Zaravestiging kregen de bonje in de gaten en dirigeerden iedereen naar beneden om de zaak te verlaten.

Toen de man een van de transvrouwen van de groep in het oog kreeg, richtte hij zijn woede op haar. E.: "Hij schreeuwde dat ze een 'kafir' was; een ongelovige die dood zou moeten."

In een poging haar aan te vallen scheurde de man haar jurk van haar schouder. Echt vervelend werd de situatie volgens Tarek toen bleek dat de beveiligers niet bereid waren te helpen. "Ze deden niets om ons te beschermen en lachten ons uit. De man probeerde ons nog meerdere keren aan te vallen, spoog in ons gezicht, en riep dat hij lid was van de Moslimbroederschap en ons om zou brengen. En niemand die wat deed."

Winkelontzegging
Niet lang daarna werd de vrienden gevraagd de winkel te verlaten, om het komende jaar niet terug te komen. "We hebben allemaal een winkelontzegging van een jaar gekregen. Waarom weten we echt niet. We hebben uiteraard niet getekend," zegt Tarek. Op het document valt te lezen dat ze worden aangegeven voor huisvredebreuk als ze het komende jaar toch nog het filiaal betreden.

We hebben allemaal een winkelontzegging van een jaar gekregen. Waarom weten we echt niet
Tarek

De groep zegt zich sinds het incident erg bang en onveilig te voelen in de stad. "Ik ben 42 jaar oud, homoseksueel, en daar voel ik me comfortabel bij" zegt E.. "Ik kom uit Syrië en heb dertien jaar in de Golfstaten gewoond, maar zoiets naars heb ik nog nooit meegemaakt." Ze hebben aangifte gedaan bij de politie.

Annemie Menge, de Belgische woordvoerder van Inditex, het Spaanse moederbedrijf van Zara, zegt niet inhoudelijk op de zaak in te kunnen gaan. "Er is inderdaad een conflict in de winkel geweest, maar daar kan ik niets over zeggen."

Medewerkers van de winkel in Amsterdam mogen geen toelichting geven - ook niet waarom het vijftal een winkelverbod heeft gekregen. "Dat wordt in de winkel zelf beslist."

Lhbt-gerelateerd geweld
Een ondernemer mag van de politie zelf bepalen voor welke vorm van overlast hij of zij een winkelverbod oplegt.

Emir Belatoui van Secret Garden, een Amsterdamse organisatie die de belangen van lhbt-vluchtelingen vertegenwoordigt, wordt betrokken bij een nieuw onderzoek dat wethouder Simone Kukenheim en Slachtofferhulp gaan doen naar lhbt-gerelateerd geweld tegen vluchtelingen.

Het incident in Zara is volgens hem een aanwijzing dat die groep steeds vaker te maken heeft met onveiligheid, en dat een nieuw onderzoek naar hun situatie broodnodig is.

De man probeerde ons nog meerdere keren aan te vallen, spoog in ons gezicht, en riep dat hij ons om zou brengen
Tarek

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.