Direct naar artikelinhoud

Islamitische school begint met krap 30 leerlingen

Op de eerste schooldag van het Cornelius Haga Lyceum waren er krap 30 leerlingen. En geen 186 zoals in de aanvraag stond en op basis waarvan de school een gebouw had gekregen.

In twee weken moeten nog 150 leerlingen extra worden geworvenBeeld anp

Tussen acht uur en half negen dinsdagmorgen druppelden de eerste leerlingen van de nieuwe islamitische middelbare school binnen. Sommigen fietsend, anderen werden gebracht met de auto.

Niet veel meer dan dertig kwamen deze ochtend naar school, de eerste echte schooldag, na een week van een nazibezetting, een solidariteitsprotest en media-aandacht.

Voor Dawoud (14) is deze dag spannend zoals elke eerste schooldag spannend is. Hij komt uit Almere en moest vroeg op. "Ik heb er wel zin in, maar er zitten wel weinig jongens in mijn klas," zegt de schuchtere jongen.

Demonstratief dicht
Hij heeft de school samen met zijn ouders gekozen, zegt hij. Twee andere jongens, in jeans en zwarte jasjes, die met een vader komen aanfietsen, zeggen het fijn te vinden om naar een islamitische school te gaan. "Omdat we moslim zijn."

De schoolleiding houdt de deuren demonstratief dicht voor het kleine groepje journalisten dat is komen kijken. Commentaar wordt niet ge­geven. "Jullie vertellen toch maar één kant van het verhaal," roept een man.

Twee meisjes, in lange jurken en met hoofddoekjes, haasten zich na half negen nog snel naar binnen. "We kunnen niets zeggen, we zijn al te laat." In de hal van de school heten docenten de enkele tientallen leerlingen welkom.

Flyers
In de aanvraag van schoolbestuur Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) werd altijd gewag gemaakt van 186 geïnteresseerde leerlingen. Op basis daarvan is het wit met blauwe gebouw bij Sloterdijk neergezet.

Afgelopen vrijdag flyerden sympathisanten van het lyceum nog bij moskeeën en islamitische scholen voor extra leerlingen.

Op 1 oktober is de officiële telling, waar ook de financiering op is gebaseerd, dus de school heeft nog even. Maar 150 extra leerlingen in twee weken, dat wordt nog een hele uitdaging.

Zie verder: Wat weten we over het islamitische Cornelius Haga Lyceum?

En lees ook: Gemeenteraad verbolgen over islamitische school en Lubach stuurt 'antibekeerberen' naar islamitische school

150 extra leerlingen in twee weken, dat wordt nog een hele uitdaging

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.