Direct naar artikelinhoud

Protest tegen uitzetting jong gezin met flexibel huurcontract

De Bond Precaire Woonvormen voert dinsdag actie tegen de uitzettingen van een jong gezin dat met een flexibel contract een sociale huurwoning bewoont van woningcorporatie De Key.

De woononzekerheid voor jongeren is hoog, aldus de Bond Precaire WoonvormenBeeld Charlotte Odijk

Busra Simsirel, haar man Zoubair en hun baby Souhaib moeten van De Key het huis per 1 oktober verlaten, terwijl zij nog geen andere woning hebben. De ontruiming is volstrekt onverantwoord, vindt Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen. "Jongeren hebben geen kans op de Amsterdamse woningmarkt en komen zonder pardon op straat te staan. Dat komt doordat ze met een flexibel contract geen rechten meer hebben, terwijl ze wel huur betalen en dus op een legale manier een huis bewonen."

Immoreel
Steeds meer huurders komen zo zonder huis te zitten. Volgens de bond worden binnenkort nog 960 gezinnen met onder meer tijdelijke contracten hun huis uitgezet. Deze maand probeert de Bond Precaire Woonvormen met diverse acties in de stad onder de titel '#FuckFlex' aandacht te vragen voor de problemen van jongeren met tijdelijke arbeids- en huurcontracten.

De woningcorporaties die na het aflopen van het flexibele huurcontract de bewoners op straat zetten hebben juridisch het recht aan hun kant. Maar Heijkamp vindt dat deze contracten, waarvoor de Amsterdamse woningcorporaties lobbies hebben gevoerd in Den Haag, immoreel zijn, tegen het woonrecht indruisen, en nooit ingevoerd hadden mogen worden.

Volgens de bond werden in Amsterdam in 2016 al meer dan de helft van de nieuwe verhuringen door corporaties afgesloten met een flexibel contract. Verder zouden 374 kinderen door huisuitzettingen dakloos zijn geworden.

Campuscontract
De familie Simsirel huurde hun woning via een campuscontract. De huurders weten dan dat zij na het afronden van de studie hun woning moeten verlaten. De Key heeft nog wel clementie getoond, door het stel in hun woning te laten tot de baby geboren was.

Intussen is voor de corporatie de rek eruit. De Bond Precaire Woonvormen heeft De Key voor de actie gekozen, omdat deze corporatie zich vooral richt op jongeren, bij wie tijdelijke contracten het meest voorkomen. De Key zou bezig zijn om alle huurwoningen te flexibiliseren. De Key was niet voor commentaar bereikbaar.

Heijkamp vindt al die flexibele contracten die jongeren worden opgedrongen een gruwel. "Jongeren worden opgezadeld met grote onzekerheden. Ze krijgen van hun werkgever tijdelijke contracten. Dat zou goed zijn voor het flexibiliseren van de economie. Op de woningmarkt ontvangen zij ook flexibele contracten. Dat zou de vastgelopen woningmarkt lostrekken. Maar het resultaat is dat jongeren nergens op kunnen rekenen; niet op een baan en niet op een huis."

Krappere woningmarkt
Het doel van flexibele wooncontracten was ook jongeren met voorrang aan een tijdelijke woning te helpen, waardoor ze meer tijd hebben een permanente woning te  zoeken. Maar ook dat scenario is volgens Heijkamp niet uitgekomen. "Wie vijf jaar wacht heeft heel vaak nog steeds geen vaste baan of een te onzeker inkomen om een huis te kopen. En erger, de woningmarkt wordt krapper, de koopprijzen en de huren stijgen, zodat tijdelijke huurders er na een paar jaar nog slechter voor komen te staan."

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) vindt dat De Key coulant optrad. "Deze mevrouw is gestopt met haar studie en is ook zwanger geworden," aldus de woordvoerder. "Daarom heeft De Key twee keer uitstel verleend. De corporatie kon het gezin veel eerder uitzetten. De regels van campuscontracten zijn duidelijk."

Lees ook: Gaat het corporaties lukken het wooncontract door te drukken?

De Bond Precaire Woonvormen verzamelt leden en actievoerders op dinsdag om 14.00 uur op het hoofdkantoor van De Key op de Hoogte Kadijk in Amsterdam. Daar wordt een petitie -'Geen gezin op straat! Stop Flexhuren" - met ruim 800 handtekeningen aan de corporatie overhandigd.

Als ludieke actie opent de bond er tevens een 'flexcrèche' voor de opvang van huurders die door flexibele huurcontracten dakloos geworden zijn. De actievoerders zullen met koffers en hun kinderen bij De Key verschijnen. Ook andere organisaties, zoals Niet te Koop, Huurdersvereniging Oost, Faicity en IBW-N hebben zich bij de actie aangesloten.