Inspectie: Herema State ‘vergeet’ psycholoog

ANP

In woonzorgcentrum Herema State in Heerenveen hebben de bewoners onnodige risico’s gelopen. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapportage. Inmiddels is de situatie verbeterd.

Bij een onaangekondigde controle in februari voldeed de geboden zorg in Herema State op 7 van de 31 gecontroleerde onderdelen niet aan de norm. Zo waren het cliëntendossier en de omgang met vrijheidsbeperkende maatregelen niet op orde, constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een recent openbaar gemaakte rapportage.

Herema State bevindt zich in een overgang van verzorgingshuis naar verpleeghuis. Veel zorgmedewerkers moeten nog wennen aan het feit dat verpleegzorg een grote betrokkenheid vereist met meerdere zorgdisciplines, stelde de inspectie vast. Veel zaken worden alleen met een arts besproken, terwijl bijvoorbeeld overleg met een psycholoog ook vereist is. Cliënten krijgen daardoor mogelijk niet alle zorg die ze nodig hebben, schreef de inspectie. Op dit punt verlangt de inspectie nog altijd verbetering.

Wat de aanpak van probleemgedrag betreft spreekt de inspectie over passende verbeteracties. Meriant, de koepel van verpleegcentra, hanteert voor deze aanpak een methode die nog onvoldoende ten uitvoer was gebracht bij Herema State.