Het ministerie van Financiën
NOS NieuwsAangepast

Twee jaar voor bestelen personeelsverenigingen Financiën

Een man uit Zwolle is tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld. Als penningmeester van de federatie van personeelsverenigingen van het ministerie van Financiën (FPV) boekte hij in zeven jaar 415.000 euro over naar een privérekening.

Door te knoeien met de jaarrekeningen kon de verdachte jarenlang ongestoord zijn gang gaan, zonder betrapt te worden. De fraude kwam aan het licht toen een nieuwe penningmeester onderzoek deed naar jaarrekeningen van zijn voorganger.

Garage moeder

Een groot deel van de administratie bleek zoek. Wel werd een gedeelte in de garage van de moeder van de fraudeur teruggevonden. "Het heeft er alle schijn van dat de verdachte ter voorkoming van ontdekking de administratie heeft willen laten verdwijnen", schrijft de rechtbank.

De verdachte ontkent de beschuldigingen. Hij geeft toe dat hij geld van de federatie naar zijn privérekening had overgemaakt. Volgens hem was dat geld waar hij recht op had, omdat hij kosten had gemaakt.

Onberispelijk

De man was 36 jaar in dienst als rijksambtenaar. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf mee laten wegen dat het gedrag van een rijksambtenaar onberispelijk moet zijn en dat hij het vertrouwen van de maatschappij in de integriteit van ambtenaren heeft geschaad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl