Vrachtwagens op een afrit van de Belgische snelweg E411
NOS Nieuws

Greenpeace daagt Belgische milieuministers vanwege luchtvervuiling

Greenpeace in België daagt de regeringen van Vlaanderen en Wallonië voor de rechter omdat die te weinig doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De milieuorganisatie stuurt de regeringen vandaag een ingebrekestelling, vanwege gebrek aan daadkracht. De ministers moeten binnen een maand met een afdoende antwoord komen.

Volgens Greenpeace onderschatten de regeringen de impact van luchtvervuiling op de gezondheid en het klimaat. "We zouden dit niet doen als we niet zouden geloven dat we een effectieve kans hadden om te winnen."

De druk van de milieu-organisatie komt enkele dagen na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse staat mee moet doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Die zaak was aangespannen door Milieudefensie. Greenpeace voelt zich hierdoor gesterkt.

Geen veilige niveaus

Voornaamste bron van uitstoot is het transport, vooral met vrachtwagens die op diesel rijden. "De Vlaamse regering heeft al vele jaren beleid op papier staan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar studie na studie vertelt ons dat het probleem nog groter is dan we durfden vermoeden", zegt Greenpeace in De Standaard.

Uit officiële cijfers blijkt alleen een overschrijding van de normen in Antwerpen. Maar die cijfers geven volgens Greenpeace een beperkt beeld. Op jaarbasis wordt eigenlijk in alle stedelijke gebieden de grens overschreden, zegt een woordvoerder op de Vlaamse zender Radio 1. Hij baseert zich op berekeningen van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Bovendien blijkt uit een nieuwe studie van het Zwitsers Instituut voor Tropische Geneeskunde en Volksgezondheid in opdracht van Greenpeace dat er geen "veilige niveaus" van luchtvervuiling bestaan. "Ook wanneer concentraties lager zijn dan de Europese drempelwaarden, is er nog een significant negatieve impact op onze gezondheid."

Saneringsplannen

De Vlaamse minister Schauvliege zegt in een reactie in De Standaard dat het uitgangspunt van Greenpeace klopt, "want de overheid is verplicht om de Europese richtlijnen na te leven". Maar ze vindt wel dat het beleid door het parlement moet worden bepaald en niet door de rechter. Voor de knelpunten rond Antwerpen zijn saneringsplannen gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl