Ga naar Content

Kritiek van nabestaanden Mariska Mast op hulp van Buitenlandse Zaken

HOORN In augustus 2008 werd de 23-jarige Mariska Mast uit Hoorn tijdens haar vakantie vermoord. Negen jaar later probeert haar vader Herbert nog steeds om de dader of daders voor de rechter te krijgen. Een onmogelijke taak zonder de hulp van de Nederlandse regering.

Wie in het buitenland iets ernstigs overkomt, mag rekenen op de hulp van Buitenlandse Zaken, liet het ministerie deze zomer weten. In een interview zegt het hoofd Consulaire Zaken dat haar afdeling niemand in de steek laat.

Lees ook: Vader vermoorde Mariska Mast zwaar teleurgesteld in regering

De uitspraak is hard aangekomen bij de mensen die de hulp nodig hebben, zoals Herbert Mast. Zijn dochter Mariska werd eind augustus 2008 in Honduras vermoord. "Ik neem het de Nederlandse regering heel erg kwalijk dat ze zich niet hebben ingezet voor Mariska, hun staatsburger. Je hoop is gevestigd op Buitenlandse Zaken. Het is je enige houvast. We hebben er niks aan gehad. Echt niet."

Mariska was 23 toen ze tijdens haar reis door Zuid-Amerika op het eiland Roatan in Honduras een Australische duikleraar ontmoette. In zijn appartement kwam Mariska 's nachts door geweld om het leven.

Lees ook: Vader Mariska Mast maakte reconstructie van moord op zijn dochter

De Australiër is de hoofdverdachte. Hij vluchtte van het eiland met behulp van zijn rijke familie. De verdachte reisde naar zijn geboorteland en Australië weigerde hem daarna uit te leveren. Voor de autoriteiten leek de zaak vervolgens afgedaan.

Ruzie
Jarenlang vroeg Herbert Mast de Nederlandse regering om hulp. "We kregen telkens een andere contactpersoon. Die had dan helemaal geen binding met de zaak. Bij de zevende casemanager heb ik ruzie gekregen en is het contact verbroken. Ze hebben nooit gereageerd op mijn vragen zoals of er een dna-onderzoek gedaan kon worden. Je krijgt gewoon geen antwoord."

De vader van Mariska verzamelde zelf alle aanwijzingen en ontdekte dat zijn dochter die nacht met een barkruk in het huis moet zijn neergeslagen. Een dna-onderzoek zou zijn theorie kunnen bewijzen, maar zonder inspanning vanuit Den Haag komt Mast nergens. "Ze houden je niet eens op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. Eerder dit jaar kwam ik erachter dat de vermeende dader niet meer op de lijst staat van door Interpol gezochte personen. Niets van Buitenlandse Zaken over gehoord. Ik kan hier niet mee leven, maar ik kan er ook niets aan doen. In de grondwet staat dat de overheid haar burgers moet beschermen. Ze doen dat niet."

Foto: NH