Vakantievierende statushouders bij college niet bekend

College Westland

Westland 05.09.2017 - De fractie LPF Westland heeft in augustus collegevragen gesteld over vakantievierende asielzoekers in land van herkomst.


Alvorens deze vragen te beantwoorden vinden wij het noodzakelijk een aantal zaken toe te lichten.

Omdat in Westland op dit moment geen asielzoekers worden opgevangen, richten wij ons bij de beantwoording van uw vragen alleen op de situatie voor statushouders.

Formeel gezien krijgt een statushouder een status omwille van onveiligheid in het land van herkomst. Er kunnen redenen zijn om aan te nemen dat die asielgrond niet terecht is en herzien kan worden als mensen vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst, hetgeen staatssecretaris Dijkhoff ook opmerkt in zijn beantwoording op recente Kamervragen over dit onderwerp. De beantwoording van de staatssecretaris is ter informatie als bijlage bij deze brief gevoegd. Gemeenten zijn niet verantwoordelijk voor het verlenen of intrekken van een verblijfsvergunning. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In de nota “Een goede start in Westland” hebben wij de integratie aanpak rondom nieuwkomers in Westland uiteengezet. In de basis gaat het er vooral om dat mensen een plek vinden in de samenleving waarbij taal en werk belangrijk zijn.

Ingevolge het bepaalde in artikel 42 van uw "Reglement van Orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad van de gemeente Westland 2016", beantwoorden zij deze vragen.

Rondvragen over voortgang zorginstelling Careyn

Vraag 1

Is er bij gemeente Westland bekend of statushouders/asielzoekers vakantie vieren in het onveilige land van herkomst?

Antwoord 1

Nee, het is bij de gemeente niet bekend of statushouders op vakantie gaan naar het land van herkomst.

Vraag 2

Is het college bereid om onderzoek te doen naar de vakantiebestemming van statushouders/asielzoekers?

Antwoord 2

Nee, het college zal geen onderzoek doen naar de vakantiebestemming van statushouders woonachtig in Westland.

Vraag 3

Is het college het eens met de fractie van LPF-Westland dat statushouders/asielzoekers die in hun onveilige land vakantie vieren ten onrechte gebruik maken van een uitkering en een woning bezet houden?

Antwoord 3

Wij distantiëren ons als college van uw impliciete bewering dat alle statushouders gedurende hun verblijf met status in Nederland een uitkering hebben. De gemeente Westland zet in op integratie middels werk via “Meetellen en Meedoen”, een methode die deze doelgroep aan werk helpt.

Om uw vraag te beantwoorden: een statushouder heeft een tijdelijke verblijfsvergunning en heeft daarmee dezelfde rechten en plichten als iedere andere Nederlander. Voor een eventuele uitkering betekent dit dat een uitkeringsgerechtigde (ongeacht of het een statushouder betreft) maximaal 4 weken per jaar in het buitenland mag verblijven. De uitkeringsgerechtigde moet dit verblijf wel vooraf melden bij de gemeente. Daarbij hoeft niet de bestemming aangegeven te worden en de Participatiewet biedt ook geen grond om af te dwingen dat deze informatie gegeven wordt.

Ook voor de huur van een woning heeft een eventuele vakantie geen consequenties.

Vraag 4

Over welke wettelijke mogelijkheden beschikt het college om deze onwenselijk situatie aan te pakken?

Antwoord 4

Zie voor de beantwoording van deze vraag de toelichting in de inleidende tekst en het antwoord op vraag 3.

Wij gaan er vanuit uw vragen met deze brief te hebben beantwoord.

Burgemeester en wethouders van Westland,

de secretaris,                       de burgemeester,

M. van Beek

J. van der Tak

 

 

 

Reacties (5 reacties geplaatst)

@W35tland3r
Als je 4400 euro verdiend krijg je echt geen toeslagen zo als jij het schrijft hun wel dus met 4400 euro
@Pool, pas op tv. Een Nederlands echtpaar, beide een vast baan.
Gezamenlijk inkomen € 4400,00/mnd
Zij verdient € 1200,00/mnd
Hij verdient € 2600,00/mnd
Daarnaast € 600,00 aan uitkeringen e.d.
Krijg jij dat als niet statushouder ook?
Ik niet en moet het met minder dan de € 3800,00/mnd doen

Antwoorden zijn niet verrassend. Had niet anders verwacht dan,, kijk ons het eens goed doen.
Het gaat er natuurlijk niet om dat deze goudzoekers niet naar het buitenland op vakantie mogen. Kern is dat ze op vakantie gaan naar een land vanwaar ze "gevlucht" zijn. Zogezegd ivm levensgevaar. Wat doe je dan om daar vakantie te vieren? Dus toch niet zo gevaarlijk! Daarom 'goudzoekers.

@gaag Ja als je werk wordt je gestraft
Ze kunnen op vakantie . Gratis ziekenfonds. Gratis internet Gratis ov en dan alle toeslagen die ze krijgen

Hoe kan je op vakantie als statushouder naar het buitenland als je een bijstandsuitkering ontvang? Krijgen die lui dan niet erg veel uitkering?????? Niks doen ze ervoor.

Plaats een reactie

U bent vrij om te reageren met behoud van respect en fatsoen. Kleineren is not done. Alle geplaatste reacties worden een paar keer per dag nagekeken en zijn niet direct zichtbaar. Dus even geduld aub.

Kattententoonstelling op hemelvaartsdag - Kom naar de zomer-BBQ op 27 mei - Oranje vrijmarkt aan zee - Sterrenhemel bekijken tot zaterdag 27 april - Cursus Insecten op dinsdag 7 mei - Marketing Manager - Inschrijving 33ste Koornmolen Lions Rottemerenloop open - Mijlpaal voor De Prinsenhof in Maasdijk - Nouked met Led Zeppelin tribute in de Muziekzolder Maasdijk - 4 mei dodenherdenking in 's-Gravenzande - Strandliefhebber opgelet! - Italo Party crew op 11 mei - Geniet van de muziek van Haagse Helden met Square! - Servicecoördinator / Planner Buitendienst - Parttime Administratief Medewerker - Expositie in de bibliotheek in Monster - Oranjespektakel Maasdijk op zaterdag 27 april - Open Boerderijdagen 2024 op 10 en 20 mei - Missie Moestuin: hoe kweek je je eigen voedsel?? - Fiets mee naar het Melarium - Recharged heeft superdeal voor installatie airco’s Westland - Weer weekendafsluiting van Wippolderlaan - Allround Administratief Medewerker - Manager werk en dienstverlening - Herbeleef ‘het fluitincident’ in Maassluis - Tiny van der Sar exposeert de in Hofboerderij: “Westland”. - Activiteiten in Ter Heijde in april - Dit paasweekend Beneluxtunnel afgesloten richting A15 - Ter Heijde Beachrun op vrijdag 31 mei - Chauffeur C geconditioneerd transport - Junior Accountmanager Particulier - Industrieel verhuizer - Magazijnbeheerder - Junior Kwaliteitscontroleur AGF - Kwaliteit Specialist - Marketing en communicatie medewerker - Productie medewerker Bleiswijk - Beelden van straatroof bij San Franciscosingel - Lezingen meidagen 1940 rond slag om Hoek van Holland en Staelduinse bos - Sales Support - Kerkenvisie vastgesteld voor het Westland - Vrachtwagenchauffeur karton - Productiemedewerker fulltime - Verkoopmedewerker kookwinkel gezocht! - Makkelijk Scoren is Terug! - Technisch Corporate Recruiter - Werkplaatsmonteur - Corporate Recruiter - Leren omgaan met rouw en verlies