Trump draaide vlak voor orkanen Obama’s beleid tegen overstromingen terug

Vlak voor de komst van orkaan Harvey in Houston draaide Trump met een executive order het beleid tegen bouwen en investeren in infrastructuur in overstromingsgebied terug.

svg

De villa van de Amerikaanse president Trump in de Caraïben is relatief intact gebleven na de doortocht van orkaan Irma - in tegenstelling tot de villa’s, palmbomen én wijnflessen van andere welgestelden, die op het nippertje op de meest creatieve manieren moesten worden gered. En ook het luxueuze landgoed ‘Mar-a-Lago’ van de president, dat in Florida staat, kan met een tikkeltje geluk nog aan Irma ontsnappen.

Toch is het niet ondenkbaar dat het water Trump binnenkort financieel aan de knieën staat. De president besliste vlak voor orkaan Harvey Houston onder water zette om de executive order van Obama in verband met overstromingen en overstromingsgebieden, terug te draaien.

Dat document werd in 2015 opgesteld als antwoord op de stijgende zeespiegel en de stijgende intensiteit en frequentie van tropische stormen, met overstromingen als gevolg. Het document was bedoeld om druk te zetten op lokale en federale instellingen om niet langer ongebreideld te bouwen in overstromingsgebieden. Ook het investeren in het aanleggen van (goedkope) infrastructuur in overstromingsgebied moest zo tegengegaan worden.

Overstromen, bouwen, overstromen, bouwen,...

In het document wordt aangehaald dat de Amerikaanse overheid verantwoordelijk is voor het anticiperen op de stijging van de zeespiegel en overstromingen. Onder meer opgehoogde wegen, omwallingen en installaties om het water weg te pompen behoren tot de mogelijkheden, klinkt het.

Al die maatregelen moesten volgens Obama voorkomen dat bedrijven of inwoners na een tropische storm met overstroming als gevolg het geld van de Amerikaanse overheid gaan gebruiken om opnieuw in overstromingsgebied te bouwen of investeren, en na een aantal jaar opnieuw in hetzelfde schuitje zitten. (Na orkaan Sandy in 2012 kregen de slachtoffers in New York City 33 miljoen dollar staatshulp, die grotendeels werden geherinvesteerd in heropbouw in overstromingsgebieden.)

‘Totaal onlogisch’

Toen Trump klaarstond om tijdens een grootse persconferentie uit te leggen waarom alle regels tegen bouwen in overstromingsgebied overbodig zijn, werd hij echter nogal snel opnieuw op de rooster gelegd over de dodelijke rellen in Charlottesville. De kwestie raakte daardoor ondergesneeuwd.

‘Dit is totaal onlogisch’, reageerde Steve Ellis, vicevoorzitter van de onafhankelijke burgerorganisatie ‘Taxpayers for Common Sense’ aan Reuters. ‘Belastingbetalers hebben er toch niets aan dat ze nu minder betalen door in overstromingsgebied te bouwen maar op lange termijn steeds meer betalen omdat er geen enkele zekerheid is dat die plek niet opnieuw overstroomt?’

Aangeboden door onze partners

Niet te missen

Meest gelezen

Hoofdpunten

DS Shop & Acties

Meest recent