achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten - Sleepnet is zelfmoord

Met de sleepnet vist de overheid achter het net van terreur, de privacy van de vrije burger raakt verstrikt in een verstikkend vangnet, en iedereen verliest.

Niet (meer) beschikbaar

Wie het laatste wil weten over de aanslagen in Barcelona, haar Ramblas en Chambrils leest tegenwoordig The Japan Times. De daders waren offline gegaan tijdens hun voorbereidingen. Geen telefoon, geen internet en geen bancair verkeer. Er was niets voor een sleepnet. Er kwamen geen gegevens, er was niets om een algoritme op los te laten. Big Brother was blind.

Ze kenden de fetisj van inlichtingendiensten & politici op afluisteren. Dat konden ze kinderlijk eenvoudig omzeilen door elkaar te leren kennen bij de moskee, alleen in persoon berichten over te brengen en op een afgelegen locatie te experimenteren met een bomfabriek. Zelfs een premature explosie in hun laboratorium zette de speurders niet op het juiste spoor.

De eerste kennismaking tussen de terroristen was geen toeval. Bij de deur stond een imam met twee gezichten. Openlijk de gematigde sociale moslim uithangen, maar bij hanggroepjongeren de kwetsbare geesten voeden met haat, voor de jihad. Het gemak waarmee extremisme vrij gepredikt mag worden, omdat wij geen concessies willen doen in de verheven geloofsvrijheid, heeft een directe relatie hoe makkelijk er te ronselen is.

Er is een menselijk sleepnet nodig van pubers en adolescenten in de moskee. Een jihadwatch, een sheikwatch, maar dan door mensen die jong en kwetsbaar genoeg zijn om benaderd te worden door onze tegenstander. Inlichtingen is een vak vanuit infiltratie in gesloten gemeenschappen. Waarbij die infiltratie in de oprichtingsfase moet plaatsvinden en jarenlang behouden moet blijven. Daarom was de halvering van de AIVD de domste fout uit de naoorlogse geschiedenis. Nu is de boot gemist of verlaten en komt men er nooit meer terug in.

Een sleepnet zal vinden dat de vijfde colonne sympathieën heeft voor aanslagen. Worden die allemaal fysiek gevolgd? Of alleen de idioten die onthoofdingen liken op Facebook? Maar dat doet de terrorist niet. Die weet dat dat niet meer kan. Hier is het digitale sleepnet op zoek naar uiterlijk vertoon, terwijl de betere terrorist die niet meer heeft.

Een sleepnet is een achterhaald instrument. Zoals een maliënkolder, een harnas of een slotgracht. Westerse politici en hun bevolking kijken te veel naar wat er in de vorige oorlogen nodig was, in plaats van de huidige of komende. Het leunt op de medewerking van een preventief bekennende verdachte. Dan de bijwerkingen van dit paardenmiddel…

**Blind vertrouwen
**Er is weinig geleerd van regimes zoals de DDR of Noord Korea & Turkije. Landen waar alle burgers tot in detail bewaakt en verraden worden. Waar verkeerde meningen in kerkers verdwijnen. Vertrouwen is in Rutte misschien nog terecht, maar figuren als Trump, Hillary en Erdogan zijn allemaal democratisch gekozen. Obama vervolgde meer klokkenluiders dan al zijn voorgangers samen.

Kan er nog naar de pers gelekt worden als via een sleepnet dat altijd in privé tot represailles leidt bij de betrokken ambtenaar? Of beseffen die helden van transparantie, open democratie en vrije pers, dat ze hun telefoon thuis moeten laten, niets moeten printen op hun eigen pc, niets moeten kopiëren, maar het gewoon op een wegwerplaptop moeten uittikken en dan fysiek moeten inleveren bij de pers? Iets wat voor dit blog vrij lastig is, zonder bezoekadres.

**Informatie is macht
**Hoe makkelijk kun je met info uit een sleepnet oppositie en nieuwe politieke initiatieven de mond snoeren? Een wereld waar het zittende kabinet over iedere onderdaan een paar lijken in de kast heeft. Dat maakt iedereen chantabel. De droom van iedere maffioso, dictator en politicus. Hoeveel aankomende politici kunnen nooit meer hun hoofd boven het maaiveld uitsteken als van iedereen preventief een compleet digitaal dossier beschikbaar is?

De zoon van Trump ontmoette de Russen om dergelijke belastende informatie te krijgen over de Clintons. Dit is geen hypothetisch scenario, dit is bewezen track record. Hoe makkelijk kan je met een beetje gevonden info kritiek kalt stellen? Gregorius Nekschot werd ingefluisterd dat ze zijn anonimiteit op zouden heffen, een creatief doodvonnis, en hij tekenende nooit meer. Hoeveel andere burgers hebben de pen al neergelegd zonder dat te bekennen?

**Autodestructie
**Privacy is de basis onder risicoloos je eigen mening kunnen vormen. Niet alleen moet iemand vrij kunnen lekken, journalisten moeten ook een verhaal in hun netwerk kunnen checken zonder dat de onthulling in het sleepnet gelijk bekend wordt, en de spindokters en voorlichters lang voor publicatie aan preventieve damage control kunnen beginnen.

In het meest naïeve geval is het digitale sleepnet een poging om terroristen te vangen. Het is sowieso een aanval op democratische principes als de onschuldspresumptie, vrijelijk delen van informatie en privacy. Daarna is het een tikkende tijdbom, wachtend op het eerste kabinet dat het misbruikt om een dictatuur met stromannen in een kabinet te vestigen. Als dat al niet allang gebeurd is. 

In een pennenstreek sloopt het sleepnet alles wat het probeert te verdedigen.

Teken, voor een referendum over de sleepwet.

FEYNMAN

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Feynman en/of Feiten – Wilders1

Kritiek op een geloof is geen belediging of vreemdelingenhaat

@Feynman | 25-11-23 | 20:25 | 391 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.