Premier Rutte en minister Plasterk na een nieuw crisisberaad
NOS NieuwsAangepast

Rutte: politie mag hard optreden tegen plunderaars Sint-Maarten

Premier Rutte heeft plunderaars op Sint-Maarten gewaarschuwd dat politie en defensie de bevoegdheid hebben om hard op te treden. Dat zei hij na afloop van nieuw crisisberaad van het kabinet over de gevolgen van orkaan Irma.

Vanmiddag is de noodtoestand uitgeroepen op het eiland. Daardoor krijgen agenten en militairen meer bevoegdheden. Volgens Rutte is dat nodig omdat de situatie nog niet voldoende op orde is op Sint-Maarten. "De omstandigheden zijn ingewikkeld."

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt dat zo'n zeventig procent van de huizen op Sint-Maarten geheel of gedeeltelijk is verwoest. Lange tijd was communicatie met het eiland moeilijk, nu is er weer 'iets van communicatie' tot stand gekomen. Het KNMI praat mensen op de radio bij over de weersituatie. Mensen worden voor de naderende orkaan Jose gewaarschuwd met flyers en megafoons.

Eerste mensen geëvacueerd

Nederland gaat na het weekend bekijken of er meer militairen naar het eiland moeten gaan. Inmiddels zijn er zeker driehonderd militairen aanwezig op Sint-Maarten. Maandag komen er nog eens honderd bij. Als het nodig is, vertrekken er dinsdag nog eens honderdvijftig militairen naar het zwaargetroffen eiland. "Daarmee is onze inzet vergelijkbaar met die aan Franse zijde", benadrukte Rutte.

Ook de evacuatie van Nederlanders is op gang gekomen. Mensen met medische klachten zijn met voorrang van het eiland gehaald. Bij die groep zijn 56 nierdialysepatiënten. Ook zijn er geen patiënten meer op Sint-Maarten die spoedeisende hulp nodig hebben. Verder zijn tientallen gezinsleden van hulpverleners weggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl