Een eerdere foto die NASA van Pluto heeft vrijgegeven
NOS NieuwsAangepast

Eerste namen voor Pluto's bergen, kraters en vlaktes

87 jaar nadat Pluto werd ontdekt hebben astronomen de eerste namen bekendgemaakt voor bergen, vlaktes en kraters op de dwergplaneet. Doordat de ruimtesonde New Horizons in 2015 gedetailleerde foto's maakte, kan een begin worden gemaakt alle kenmerken een naam te geven.

De grootste regio van de planeet, een hartvormige vlakte iets ten noorden van de evenaar, wordt genoemd naar de ontdekker van de planeet, Clyde Tombaugh. Het gebied werd officieus al de Tombaugh Regio genoemd.

Venetia Burney, het meisje dat de naam Pluto suggereerde na de ontdekking in 1930, heeft een krater gekregen op haar planeet.

Thema's

De Internationale Astronomische Unie (IAU) bepaalt de namen op andere planeten. Vaak passen die in een bepaald thema: zo worden kraters op Mars vernoemd naar beroemde wetenschappers en sciencefictionschrijvers, op Venus worden beroemde vrouwen uit de geschiedenis geëerd, zoals Anne Frank.

Op Pluto is gekozen voor meerdere thema's. Er worden niet alleen mensen vernoemd die een belangrijke rol speelden bij het onderzoek naar de planeet, maar ook mythologische figuren die met de onderwereld te maken hebben, pioniers en baanbrekende wetenschappelijke missies.

Spoetnik, Norgay en Sleipnir

Zo is er een vlakte vernoemd naar Spoetnik, de eerste kunstmaan. Ook is er een regio vernoemd naar Voyager, die in 1977 een reis door het zonnestelsel maakte. Ontdekkingsreizigers die worden geëerd zijn onder meer Tenzing Norgay en Edmund Hillary, de eerste mensen op de top van de Mount Everest.

Figuren uit de onderwereld die nu op Pluto terug zijn te vinden zijn Wodans paard Sleipnir en Virgilius, de begeleider van Dante in De Goddelijke Komedie. De Djanggawuls zijn ook gebuikt, wezens uit de mythologie van de Aboriginals die Australië zouden hebben geschapen.

In totaal zijn er nu veertien namen uitgedeeld. De IAU vergadert nog over andere namen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl