Direct naar artikelinhoud

Commentaar: Bekladders huis Thierry Baudet verdienen geen rust voordat ze zijn bestraft

De bekladding van het huis van Thierry Baudet past in de oververhitting van het integratiedebat.

Thierry Baudet in de Tweede Kamer.Beeld anp

Kennelijk zeer tevreden met zichzelf deed het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front donderdag op internet verslag van de nachtelijke bekladding van het huis van Thierry Baudet, voorman van het Forum voor Democratie. 'We protesteren met deze actie tegen het verderfelijke gedachtengoed van Baudet. We verzetten ons tegen het groeiende gevaar van Forum voor Democratie dat een nieuwe fascistische beweging probeert op te bouwen van hordes (jonge) witte mannen.'

Het was na de moord op Pim Fortuyn vijftien jaar geleden al snel een bot cliché dat Nederland die dag z'n onschuld verloor. Maar in één opzicht was het toch raak: we weten sindsdien dat pseudo-lollige protestacties met taarten en verf tegen politici niet zo onschuldig zijn als de daders ze willen doen voorkomen. Ze zijn het gevolg van ontsporend debat en mogelijk de voorbode van meer onheil. Het is al erg genoeg dat één Nederlandse volksvertegenwoordiger nu al dertien jaar niet meer onbewaakt over straat kan - daar hoeft geen tweede bij te komen.

Het treurige is dat het niet eens verrassend is. Het debat rond Baudets Forum voor Democratie is sinds zijn verkiezing tot Kamerlid ronduit agressief van toon geworden. Baudet kan geen uitlating meer doen zonder dat hij voor fascist wordt uitgemaakt. Zeer recentelijk nog werd hij door velen op de sociale media op één lijn gesteld met de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Het gevaar schuilt in de enkeling die in zo'n vergelijking gaat geloven en dan nog maar één oplossing ziet.

Baudet kan geen uitlating meer doen zonder dat hij voor fascist wordt uitgemaakt

Het past in de oververhitting van het integratiedebat, zoals ook aspirant-Kamerlid Sylvana Simons vorige winter aan den lijve ondervond op de andere flank. De politie in Den Haag moet al jaren een speciaal team in de lucht houden om de gestage stroom aangiften van intimidaties en bedreigingen aan het adres van politici te kunnen verwerken.

'Gun Baudet en trawanten geen rust!', schreven de actievoerders donderdag in hun verklaring. Dat is pure intimidatie door mensen die kennelijk niet meer geloven in de kracht van argumenten. Zij zijn het die geen rust meer verdienen totdat zij door de rechter zijn bestraft.

Gun Baudet en trawanten geen rust!