Direct naar artikelinhoud
Opinie

De wereld van de gewone man staat op instorten

De strijd om het Amerikaanse presidentschap is een oorlog tussen de seksen, schrijft Dirk-Jan van Baar. 'De traditionele mannenwereld staat op overkoken, en moet op de een of andere manier worden beteugeld, heropgevoed. Een klassieke vrouwentaak.'

en
Opinieartikel Dirk-Jan van Baar
Beeld afp

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn alleen nog biologie. Het gaat om seks en de oorlog tussen de seksen. Volgens velen gaat het helemaal nergens meer over, maar je kunt ook zeggen dat de inzet nooit hoger is geweest. Het is haat, haat, haat. Volgens Hillary Clinton gaat het tussen haar en de apocalyps. Maar als alleen de Amerikaanse mannen mochten stemmen, zou Donald Trump met afstand winnen. Dat zegt wat over Amerika, dus ook over de wereld waarin wij leven.    

Er kan geen twijfel over bestaan dat Trump afschuwelijk is. Hij is een schaamteloze narcist, racist, seksist, fascist en ga zo maar door. Toch blijft zijn aanhang, waarvan we niet weten hoe groot die is, hem steunen. Niet omdat hij overal mee wegkomt, zoals Bill Clinton, maar omdat hij zeer letterlijk voor 'Fuck You!' staat. De boodschap van Trump is: 'The American Dream is dead.' Ook als Trump de verkiezingen verliest, waarvan nog moeten worden afgewacht of hij het resultaat accepteert, zal het trumpisme het politieke klimaat blijven vergiftigen. En mocht hij onverhoopt toch winnen, wees dan niet verbaasd als er nog voor zijn aantreden iets fataals gebeurt.

Ook als Trump de verkiezingen verliest, zal het trumpisme het politieke klimaat blijven vergiftigen

Oermens

Je kunt erover twisten of Trump voor de oermens staat. Maar kijk naar de karikaturen, en je ziet de eerste mens, een groot kind dat wild om zich heen slaat als hij zijn zin niet krijgt. Een natuurmens is hij niet echt. Hij komt uit New York, kwam in het gespreide bedje van zijn vader terecht, stapelde schuld op schuld, is een serieleugenaar. Niet direct het evenbeeld van de Schepper. Maar Trump verwoordt wel de diepe frustratie die onder zijn aanhang leeft. Die bestaat niet alleen uit lager opgeleide witte mannen; sneue mensen heb je in allerlei soorten en maten, ook onder vrouwen. Maar het zijn de stoere witte mannen, ruwe bolster blanke pit, die Amerika groot hebben gemaakt.    

Het is dát Amerika dat vernederd wordt door de politiek correcten, de feministen, de homo's, de nuffige stedelingen, de bevooroordeelde media, de academici, de bankiers, de advocaten, al die lui in Washington. Kortom, het hele establishment waar Hillary voor staat. Jazeker, deze vrouw wordt gehaat. Maar het Hillarykamp háát ook. Zeg maar eens dat het niet waar is. Kijk hoe Trump wordt neergezet, wordt achtervolgd, wordt afgemaakt. En hij bijt van zich af, als een echte kerel zoals je die in het Westen niet meer vindt. Voor zo'n gestaalde man moet je in Rusland zijn, bij Poetin, uit het land waar je nog eindeloze vlakten en bruine beren hebt, motorclubs als de Nachtwolven, en een wilde manier van leven waar ooit 'het Wilde Westen' voor stond. Dat Amerika bestaat niet meer, dat Amerika is dood.

Crisis

Je kunt zeggen dat Amerika als land van de onbegrensde mogelijkheden wereldwijd school heeft gemaakt. Maar met dit mondialiseringsproces is de fabrieksarbeid aan andere landen uitbesteed en de 'echte man' die op basis van zijn spierkracht als kostwinner voor zijn gezin een trots en nuttig leven leidde gemarginaliseerd geraakt. Lange tijd bestond de mythe dat Amerika de toekomst was, dat je daar door hard en eerlijk werken van krantenjongen een miljonair kon worden. Maar Detroit is weggekwijnd, de gewone man verkeert in crisis. Die crisis is niet alleen economisch, maar ook moreel van aard. De gewone man, die steeds minder bijzonder is, lijdt onder zijn overbodigheid, onder zijn 'veel te veel zijn'. Flexibele baantjes tasten zijn bestaanszekerheid aan, werkloosheid kwetst en is voor mannen, die daardoor niks meer waard zijn en op dood spoor belanden, véél erger dan voor vrouwen, die altijd nog hun zorgtaken hebben waar de 'klassieke man' geen zin in heeft.  

Deze crisis is niet exclusief voor de gewone witte man en al vaak beschreven voor de zwarte man. De crisis is ook niet exclusief voor Amerika. De Russische man is er nog erger aan toe, zuipt de hele dag, en laat zijn vrouw het zware werk doen. Om maar te zwijgen over de mannen in de moslimwereld, waar net als in Afrika de bevolking explodeert en geweld, verveling en nihilisme heersen. Het 'verwijfde' Europa is doodsbenauwd om door deze horden te worden besprongen, een angst die ook leeft in anonieme slaapsteden, waar men weet hoe het is om beconcurreerd te worden en inwisselbaar te zijn. Iedereen die daartegen verzet aantekent krijgt gehoor, hoe excentriek of geschift (Fortuyn, vader én dochter Le Pen, Trump) ze verder ook zijn.

De gewone man, die steeds minder bijzonder is, lijdt onder zijn overbodigheid, onder zijn 'veel te veel zijn'

De traditionele mannenwereld staat op overkoken, en moet op de een of andere manier worden beteugeld, gekooid, gedomesticeerd, heropgevoed, geciviliseerd. Een klassieke vrouwentaak. Dát is waar het tussen Hillary en de Donald om draait. De wereld van de eerste mens staat op uitsterven. In het volautomatische paradijs van nu is de vrouw de baas - wat de woede onder het afgeschreven manvolk nóg groter maakt.

Dirk-Jan van Baar is historicus.

Jean-Marie Le Pen met zijn dochter Marine Le Pen.Beeld afp