Politiek Buitenland

Barack Obama valt Donald Trump aan over afschaffen wet illegale kinderen

05-09-2017 21:59

De Amerikaanse president Trump schaft het zogenoemde DACA-programma af. De regeling werd in 2012 onder de vorige president Obama ingesteld en had tot doel circa 741.000 mensen die in het verleden als kind de VS binnenkwamen toen hun ouders illegaal de grens overschreden, te beschermen tegen uitzetting.

Voormalig president Barack Obama noemt dinsdag de beslissing van de regering-Trump het beschermingsprogramma op te heffen ‘wreed, zelfvernietigend en verkeerd’. “Welke zorgen of klachten Amerikanen hebben over immigratie in het algemeen, we mogen de toekomst van deze groep jongeren die hier zonder eigen schuld zijn, die geen bedreiging vormen, die niets van de rest van ons afnemen, niet bedreigen”, schrijft Obama op Facebook.


De motivatie van minister Jeff Sessions van Justitie voor het besluit van de president klonk simpel: we kunnen gewoon niet iedereen die dat wil, hier toelaten. De groep van ongeveer 741.000 mensen kon volgens Obama’s regeling een werkvergunning aanvragen en Sessions vindt dat zij daarmee banen kunnen innemen van degenen die daadwerkelijk recht op werk hebben.

De bewindsman vertelde dat het Congres nu zes maanden (tot 5 maart 2018) de tijd heeft om een alternatieve regeling aan te bieden. Degenen die onder de regeling vallen en van wie binnen een half jaar de werkvergunning verloopt, moeten die voor 5 oktober vernieuwen.

Overigens is de groep die onder het DACA-programma valt relatief klein. Naar schatting bevinden zich minstens elf miljoen illegalen in de VS. DACA staat voor Deferred Action for Childhood Arrivals.

ANP/TPO