Direct naar artikelinhoud

ChristenUnie-leider Segers weet het zeker: Dit kabinet komt er

ChristenUnie-leider Segers weet het zeker: Dit kabinet komt er
Beeld ANP

Het kabinet waarover VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen, gaat er komen. De kabinetsformatie slaagt, denkt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Segers debatteerde met zijn collega Emile Roemer van de SP over de waarde van het politieke compromis tijdens de inmiddels traditionele aftrap van het politieke seizoen van de Stichting Machiavelli in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Vier partijen proberen een kabinet te vormen. Vier partijen met volstrekt verschillende ideologieën. Het regeerakkoord, het op schrift gestelde compromis tussen die vier, kan dus niet veel zijn, stelde Roemer. Hij zat vanochtend al aardig in zijn rol als lid van de oppositie, maar zijn analyse ging verder dan dat alleen. De tijd van het compromis is wat Roemer betreft voorbij. Het is tijd voor een politiek die duidelijk richting geeft. Voor politieke strijd. Desnoods van een stevig rechts kabinet. Alles beter dan vage compromissen.

Je richten op het compromis maakt van de democratie een technocratie
Emile Roemer

Daar waar Segers het compromis aanprees, stelde Roemer dat juist door afspraken tussen totaal verschillende partijen, zoals tussen VVD en PvdA in het tweede kabinet-Rutte, de gemiddelde Nederlander zijn vertrouwen in de politiek kwijt is geraakt. "Het snel met elkaar eens zijn is niet wat mensen van ons verwachten. Je richten op het compromis maakt van de democratie een technocratie en de politiek tot niet meer dan een voetnoot bij de berekeningen van het Centraal Planbureau", aldus Roemer.

Compromis in plaats van visie

Die overtuiging bracht Roemer in de formatie ook tot de weigering met de VVD te praten over samenwerking. De poging van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie om een kabinet te vormen sterkte Roemer in zijn overtuiging. "Opnieuw staat het compromis en niet een visie voorop. Gelukkig hebben werkgevers en werknemers in ieder geval geen overeenstemming bereikt over een gezamenlijk advies aan de informateur."

Juist in deze tijd, waarin mensen hun eigen steeds bevestigd zien, is het compromis van wezenlijk belang
Gert-Jan Segers

Segers betreurt het juist dat afgelopen maandag bleek dat sociale partners het niet eens konden worden. Hij verwees naar het grootste compromis dat ooit in de Nederlandse politiek gesloten werd. "Precies honderd jaar geleden, in 1917, wisten liberalen en christendemocraten tot een vergelijk te komen. Voor de één werd het algemeen kiesrecht ingevoerd en voor de ander werd besloten christelijk onderwijs gelijk te behandelen aan het openbaar onderwijs"

Politieke strijd is prima, aldus Segers, maar uiteindelijk moet er een vergelijk komen. "Juist in deze tijd, waarin mensen hun eigen media zien en lezen en hun eigen waarheid steeds bevestigd wordt, is het compromis van wezenlijk belang", zei Segers. Geweld in Hamburg bij de G20-top, de aanslag in Barcelona en het geweld tussen rechts en links in Charlottesville bewijzen volgens hem dat politici de plicht hebben met elkaar tot een vergelijk te komen.

Segers niet het kabinet in

Gert-Jan Segers liet alle eerdere reserves varen. Het kabinet steunend op de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komt er. "En was het er nu al geweest, dan zou deze bijeenkomst zijn begonnen met het Wilhelmus", grapte de politiek leider van de ChristenUnie.

In het regeerakkoord zou volgens uitgelekte berichten staan dat kinderen op de basisschool het volkslied weer uit hun hoofd moeten leren en dat het op school ook gezongen moet gaan worden.

Segers herhaalde zijn eerdere voornemen dat hij geen lid zal worden van het kabinet. "Ik blijf de idealen van de ChristenUnie uitdragen in de Kamer", aldus Segers.

Zijn SP-collega Emiel Roemer bekritiseerde zijn voormalige fractiegenote Sharon Gesthuizen. In haar vorige week verschenen boek hekelde Van Gesthuizen de cultuur in de SP. "Het zou haar gesierd hebben mij tevoren inzage te geven in het boek. Dan had ik er op kunnen reageren. Maar dat weigerde ze. Dan denk ik: je bent uit op beschadiging van de partij", aldus Roemer.Lees ook:

Gesthuizen: SP-top creëerde zelf verkiezingsdebacle 2012
Levenslessen - Sharon Gesthuizen: ‘Er is niet zoveel om bang voor te zijn’