Direct naar artikelinhoud

Kritiek moslimorganisaties op salafistenschool: 'Ze kapen het islamitisch onderwijs'

Het Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO) is verbolgen dat de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam niet samenwerkt met andere islamitische organisaties. 'Ze hebben het alleenrecht op islamitisch voortgezet onderwijs gekaapt', zegt voorzitter Rasit Bal.

Kritiek moslimorganisaties op salafistenschool: 'Ze kapen het islamitisch onderwijs'
Beeld anp

Met deze kritiek voegt het CMO, dat 380 moskeeën en 10 moskeekoepels zegt te vertegenwoordigen, zich in een lange rij organisaties die sceptisch staan tegenover het Cornelius Haga Lyceum. Deze islamitische middelbare school, de tweede in Nederland, opent een dezer dagen haar deuren in Amsterdam-West.

Bal erkent dat de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op rechtmatige wijze in Amsterdam een islamitische school opricht. Maar dat schept wel een morele plicht, vindt hij. 'Er is slechts ruimte voor één islamitische middelbare school in Amsterdam. Ik neem het hun kwalijk dat ze niet overleggen met andere islamitische organisaties in Amsterdam.'

Volgens Bal komt dat doordat het bestuur van de SIO een strenge, salafistische vorm van de islam aanhangt. 'Ze zonderen zich af van de Nederlandse maatschappij, maar ook van de rest van de moslimgemeenschap.'

Redouan Boudil, voorzitter van de acht islamitische basisscholen van Stichting Noor en stichting ISA, heeft tot zijn verbazing ook nauwelijks contact gehad met het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum. 'Vooral ouders die hun kinderen naar een islamitische basisschool sturen kiezen voor een islamitische middelbare school', zegt hij. 'Onze scholen zouden dus hofleverancier moeten zijn.' Boudil liet eerder weten ouders niet te adviseren hun kinderen naar het Cornelius Haga te sturen. 'Het bestuur heeft totaal geen ervaring met onderwijs', zegt hij. 'Ze gaan daar experimenteren met kinderen.'

Ze zonderen zich af van de Nederlandse maatschappij
Rasit Bal, Contactorgaan Moslims & Overheid

Ook de gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs maken zich al jaren zorgen om de onderwijskwaliteit. Bovendien is er twijfel of het burgerschapsonderwijs wel in goede handen is bij de SIO, omdat een bestuurslid zich in 2014 positief uitliet over Islamitische Staat. De SIO nam afstand van de uitlatingen, het bestuurslid trad terug, maar het wantrouwen verdween niet.

Zowel de gemeente als het ministerie zocht de afgelopen jaren de grenzen van de wet op om de school tegen te houden. Telkens liepen ze aan tegen Artikel 23 van de Grondwet, dat de vrijheid van onderwijs vastlegt. De Raad van State besliste deze zomer dat het Rijk de school moet financieren.

De gemeente en het ministerie zochten afgelopen jaren de grenzen van de wet op

De SIO had toen nog een paar weken de tijd om leerlingen te werven, docenten aan te stellen en een gebouw in te richten. Op vragen van de Volkskrant of dat gelukt is, wilde het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs de afgelopen weken niet antwoorden.

Gisterochtend voerde de extreem-rechtse beweging Identitair Verzet een protestactie uit tegen de komst van de school. Twee mannen met bivakmutsen beklommen het dak en hingen een spandoek op: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'. Ook riepen ze anti-islamitische teksten. Na twee uur haalde de politie hen naar beneden met een hoogwerker van de brandweer.

Twee mannen met bivakmutsen beklommen het dak en hingen een spandoek op

In een verklaring op Facebook stelt Identitair Verzet dat de komst van het Cornelius Haga Lyceum onwenselijk is 'vanwege de sympathie van bestuursleden voor het salafisme'. De beweging verwijst daarbij onder meer naar de steun die het bestuur van de SIO uitsprak voor de salafistische imam Fawaz Jneid, die onlangs in Den Haag een gebiedsverbod kreeg.

Na alle commotie rond de school verrassen de protesten uit extreem-rechtse hoek de tot de islam bekeerde moeder Vicky Koolen (43) niet. De oorzaak ligt volgens haar in onwetendheid over de islam en islamitisch onderwijs. 'In deze tijd hoort een islamitische middelbare school er gewoon bij in Amsterdam', zegt ze.

Zelf heeft ze een goed gevoel bij het Cornelius Haga, ondanks alle kritiek dat het bestuur met de rug naar de samenleving zou staan. 'Het is een heel positief team. Natuurlijk blijf ik de ontwikkelingen op de school bespreken met mijn zoon. Als ik het gevoel krijg dat het niet klopt, trek ik aan de bel.'

De oorzaak ligt volgens Kolen in onwetendheid over de islam

Islamitische school Amsterdam: niet gewenst, toch gekomen

Amsterdam heeft sinds deze week weer een islamitische middelbare school. Daar is behalve de oprichters vrijwel niemand enthousiast over. Waarom stuit deze school op zoveel verzet? De vier grootste bezwaren.