OVERZICHT. Welke landen hebben kernwapens? Hoeveel zijn dat er? En hoeveel schade kunnen ze toebrengen?

© *

Nu Noord-Korea ook een succesvolle proef met een waterstofbom heeft uitgevoerd, gaan de spanningen met de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap opnieuw fors de hoogte in. Maar hoeveel landen hebben nu eigenlijk kernwapens? Hoeveel zijn dat er en hoeveel schade kunnen ze toebrengen? Een overzichtje:

mtm

LEES OOK. Zo krachtig dat de aarde beefde tot in China: alles wat u moet weten over de laatste Noord-Koreaanse kernproef

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Israël, Pakistan, India, Rusland, China en Noord-Korea. Dat zijn de negen landen die op dit moment (officieel) in het bezit zijn van kernwapens.

De Verenigde Staten en Rusland zijn samen goed voor ruim 92 procent van het kernarsenaal: de twee landen bezitten samen 13.800 van de in totaal 14.945 kernwapens. Een vergelijking: Noord-Korea heeft er 10, zo blijkt uit de meest recente schattingen van de Arms Control Association.

Van de pakweg 15.000 kernkoppen zijn er nog ongeveer 10.000 “in militaire dienst”. De overigen zijn “met pensioen” en wachten om ontmanteld te worden.

© Photo News

Hoe dodelijk kunnen deze kernkoppen zijn?

Volgens schattingen zou het Amerikaanse en Russische kernarsenaal een gecombineerde kracht hebben van zo’n 6.000 megaton. Rusland bezit niet alleen het meeste kernkoppen, maar ook de zwaarste. De ‘Tsar Bomba’ heeft een kracht van 50 megaton, dat is ruim 2.000 keer krachtiger dan de atoombom die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Japanse stad Hiroshima verwoestte ofwel een hoeveelheid energie die twintig jaar geleden genoeg was om twee dagen lang de hele wereld van energie te voorzien.

Als de Tsar Bomba op New York gedropt zou worden, betekent dat de onmiddellijke dood van 7,6 miljoen mensen. Ruim 4,2 miljoen anderen zouden gewond raken. Zelfs met windsnelheden van amper 25 kilometer per uur zou de nucleaire fall-out een straal van 7.880 kilometer kunnen bestrijken en nog eens miljoenen andere mensen treffen.

De B-83, met 1,2 megaton de krachtigste bom in het arsenaal van de VS, zou in de eerste 24 uur dan weer aan 1,4 miljoen mensen het leven kosten. Meer dan 3,7 miljoen anderen zouden gewond raken.

© *

LEES OOK. “We willen Noord-Korea niet vernietigen, maar we kunnen het wel”

Beperkingen?

De regulering van die kernwapens is gereguleerd in meerdere verdragen. In 2010 tekende de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama nog een verdrag met Rusland waarin gesteld werd dat beide landen hun kernarsenaal tegen 2018 gingen terugbrengen tot elk 1.550 kernkoppen.

Daar lijkt echter weinig van in huis te komen. President Donald Trump heeft eerder dit jaar al aangekondigd dat hij het wapenarsenaal van de VS wil uitbreiden om opnieuw “de grootste kernmacht ter wereld” te worden. Ook voor Vladimir Poetin was de uitbreiding van het kernarsenaal “een van de prioriteiten” van 2017. Met de nieuwe ontwikkelingen in het Noord-Korea van dictator Kim Jong-Un lijkt het er zeker niet op dat ze daar snel van zullen afstappen.

© *

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen