NOS NieuwsAangepast

'Toezichthouders voor katten? Er is niet eens geld voor terreurbestrijding'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Een zerotolerancebeleid voor honden en katten: dat is wat de Tilburgse politicus Hans Smolders wil. Smolders pleitte gisteren voor een boete van 400 euro voor "een kat die schijt in de tuin van de buurman", een verbod op loslopende katten en een afschaffing van de hondenbelasting. Ook wil hij toezichthouders die dit monitoren. Het plan, dat in zijn partijprogramma staat, krijgt ontzettend veel reacties.

Positieve reacties ("want waarom bestaat er geen kattenbelasting?") en negatieve reacties ("dit is dierenmishandeling"). Ook op onze Facebookpagina kwamen duizenden reacties binnen.

Is het plan überhaupt uitvoerbaar? Volgens Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming, moeten we zulke regels niet eens willen. "Niet alleen de alarmbellen gaan rinkelen, het grote alarm gaat af als ik dit hoor", zegt Nagtegaal. "We hebben geen geld voor toezichthouders, we hebben niet eens genoeg geld om de terreurdreiging aan te pakken."

Het is alleen de vraag of het nodig is, want over het algemeen is het wel maatschappelijk geaccepteerd dat katten deze vrijheid hebben.

Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming

Een huisdier moet natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zegt Nagtegaal. "En de buitenruimte hoort bij een kat. Je moet zo'n beest niet opsluiten. Behalve als het een binnenkat is, dan is het dier natuurlijk niet anders gewend."

De woordvoerder vindt de plannen van de politicus te extreem. "Er zijn ook andere oplossingen. We willen graag meedenken over creatieve innovaties om dieren uit tuinen te weren. Het is alleen de vraag of het nodig is, want over het algemeen is het wel maatschappelijk geaccepteerd dat katten deze vrijheid hebben."

Het plan is grappig en past ideaal bij een kattenhater. Maar in de praktijk is het volstrekt onmogelijk.

Cathrienke Brandt van Platform Verantwoord Huisdierenbezit

Ook Cathrienke Brandt van Platform Verantwoord Huisdierenbezit wil meedenken over oplossingen. "Wij raden aan om de tuin af te zetten. Dan kan de kat wel nog naar buiten, maar neemt de eigenaar zijn eigen verantwoordelijkheid."

Brandt vindt het plan onuitvoerbaar, zegt ze. "Het plan is grappig en past ideaal bij een kattenhater. Maar in de praktijk is het volstrekt onmogelijk", vertelt Brandt. Ze zegt er wel bij dat het haar mening is, en ze niet kan spreken voor het hele Platform Verantwoord Huisdierenbezit. "Maar ik snap zijn ergernis zeker, het is ook ontzettend vervelend om in kattenpoep te graaien."

Kattenbelasting?

De Tilburgse politicus wil ook de hondenbelasting afschaffen. Waarom is er eigenlijk alleen maar honden- en geen kattenbelasting? De hondenbelasting werd in 1851 ingevoerd om het aantal honden terug te dringen wegens hondsdolheid en ook nu wordt de belasting nog gebruikt om het hondenbezit in te perken, is te lezen in de beschrijving van de belasting op de website van de VNG.

Ook verhoogt de hondenbelasting de inkomsten van de gemeente. Het geld mag vrij gebruikt worden, maar wordt door veel gemeentes gebruikt voor hondenveldjes en afvalbakken.

De hondenbelasting is een gemeentelijke belasting. De gemeente kan alleen regels opstellen voor openbaar gebied en omdat kattenoverlast vaak plaatsvindt op particulier terrein, zoals een tuin, kan dit moeilijk worden gehandhaafd.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken liggen er ook geen voorstellen op tafel voor een landelijke invoering van kattenbelasting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl