In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Moskee van stichting Al-Fitrah moet pand in Utrecht verlaten

De Stichting Al-Fitrah moet binnen vier weken de moskee in een pand in de Utrechtse wijk Overvecht verlaten. Ook moet twee jaar aan huurachterstand worden betaald, heeft de rechter bepaald. Dat bedrag loopt inmiddels in de tonnen.

De stichting en de eigenaar van het pand hebben al meerdere keren tegenover elkaar voor de rechter gestaan over onder meer de huurachterstand en de koop- en huurovereenkomst van het pand. De rechter bepaalde ook al dat huurachterstanden betaald moesten worden, maar dat is niet gebeurd.

De verhuurder stapte daarom opnieuw naar de rechter, die nu dus heeft bepaald dat de stichting snel het pand moet ontruimen. Al-Fitrah heeft sinds 2015 geen huur betaald. Het is volgens de rechter daarom niet aannemelijk dat de stichting op korte termijn alsnog aan die verplichtingen zal voldoen.

Reactie moskee

Imam Suhayb Salam zegt tegen RTV Utrecht zich niet neer te leggen bij de uitspraak. Hij wil in hoger beroep gaan en gaat ervan uit dat zijn moskee gewoon in het pand mag blijven. De activiteiten in het gebedshuis gaan daarom volgens hem voorlopig gewoon door.

De moskee kwam eerder in het nieuws. Eind vorig jaar hadden minister Asscher van Sociale Zaken en de Utrechtse burgemeester Van Zanen kritiek geuit op de salafistische moskee, omdat die kinderen negatief zou beïnvloeden.

Asscher zei onder meer dat het gebedshuis kinderen "vergiftigde met zieke denkbeelden". Zo kregen de kinderen bijvoorbeeld de boodschap dat ze bij crimineel gedrag van moslims geen aangifte zouden moeten doen.

PVV-leider Geert Wilders liet zich ook hard uit over de Al-Fitrah-moskee. Hij noemde imam Salam een 'haatimam'.

Witwaspraktijken

In september vorig jaar deed de FIOD een inval in het pand. Er waren verdenkingen dat de moskee geld zou krijgen van een instelling uit het Midden-Oosten die banden zou onderhouden met terroristische organisaties. Dat bleek later niet te kloppen. Onder leiding van het Openbaar Ministerie is een groot onderzoek gestart naar witwaspraktijken. Die zaak loopt nog.

Ook de Utrechtse gemeenteraad maakte grote zorgen over het pedagogische klimaat in de moskee. De lessen in het gebedshuis zouden strikt op de eigen islamitische identiteit zijn gericht. Leerlingen zouden daardoor nauwelijks in staat zijn om aan de Nederlandse samenleving deel te nemen.

Advertentie via Ster.nl