Burgemeester Broertjes.
Burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché
Update

Hangjeugd hangt niet meer rond bij ijssalon Hilversum

Politiek

HILVERSUM - De hangjeugd die de Kleine Driftbuurt onveilig maakt komt niet meer bij IJssalon 't Perronnetje. Dat hebben de gemeente, eigenaar Gilly Emanuels en de jongeren zelf met elkaar afgesproken, schrijft burgemeester Pieter Broertjes.

Dit wordt gecontroleerd door jeugdboa's en politie. Broertjes meldde eerder vandaag nog in een concept-brief aan de gemeenteraad dat er een gebiedsverbod wordt ingesteld. In de definitieve versie ziet hij daarvan af.

Broertjes benadrukt dat de aanpak van jeugdoverlast de hoogste prioriteit heeft en is geschokt door het filmpje dat afgelopen week naar buiten kwam. Hierop is te zien hoe enkele jongeren eigenaar Gilly Emanuels onder meer uitmaken 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'. Onacceptabel, aldus Broertjes. "Ik veroordeel de discriminerende uitspraken dan ook ten zeerste."

Het incident van twee weken geleden toen de bom barstte heeft een grote impact gehad op de direct betrokkenen en daarnaast is er terecht grote maatschappelijke verontwaardiging, vervolgt de burgemeester. "Iedereen die het filmpje heeft gezien, snapt ook dat we dit niet kunnen tolereren in onze samenleving. Tegelijkertijd circuleren er allerlei spookverhalen dat er niets gebeurt of dat de daders niet worden aangepakt. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het voorval. Ook worden er namen op Facebook genoemd van jongeren die niets met de situatie te maken hebben. Dit is schadelijk en kan gemakkelijk leiden tot nieuwe slachtoffers en bedreigingen. Verder ondersteun ik het vreedzame initiatief komende zaterdagmiddag bij de ijssalon en zal ik zelf ook langsgaan om mijn betrokkenheid te tonen."

Averechts
Inmiddels heeft Broertjes verschillende maatregelen genomen, zoals dus het gebiedsverbod. "Maar met repressie alleen komen we er niet. De samenscholingsverboden vorig jaar in Oost werkten averechts en leidden tot een kat-en-muisspel waarbij de overlast en vernielingen toenamen."

Soft en slap
Daarom zijn er ook andere instrumenten die sommigen misschien 'soft en slap' noemen, maar volgens Broertjes 'bewezen effectief' zijn. "Dan heb ik het over thuisgesprekken, persoonsgerichte hulpverlening, inzet jongerenwerk e.d. Niet alle voetbalsupporters zijn hooligans, en niet alle jongeren zijn racistisch straattuig (woorden op social media). Je mag van de overheid verwachten dat we slachtoffers beschermen en dat we tegelijkertijd werken aan dialoog en duurzame oplossingen."

Cameratoezicht
Voor Broertjes is het nu van belang om de jeugdoverlast aan te pakken en te de-escaleren. Hij zegt nog niet dat er cameratoezicht moeten komen, waar onder meer het CDA voor pleitte, maar is hier zeker niet tegen. De politiek praat hierover 13 september als het zomerreces voorbij is.

Uit de krant