Direct naar artikelinhoud

Liever lui dan moe? Of juist efficiënt? Nederlanders werken het minst van alle Europeanen

De Nederlanders zijn de grootste luiwammesen van Europa. Of juist een van Europa's efficiëntste volkeren: het ligt er maar net aan door welke bril je kijkt. Vergeleken met andere landen hebben Nederlanders relatief vaak werk, maar tegelijkertijd werken we bijna het minste aantal arbeidsuren bij elkaar van heel Europa, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers.

Liever lui dan moe? Of juist efficiënt? Nederlanders werken het minst van alle Europeanen
Beeld thinkstock

Alleen Spanjaarden, Kroaten, Grieken en Italianen maken minder uren, maar dit komt doordat de werkloosheid in die landen veel hoger is dan hier. De inwoners van die landen die wel een baan hebben, werken gemiddeld veel meer uren dan de gemiddelde Nederlander met betaald werk.

Van de 12,8 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar had in 2016 gemiddeld 65,8 procent een baan, blijkt uit dinsdag gepubliceerde CBS-cijfers. Dat zijn grofweg zeven op de tien mannen en zes op de tien vrouwen. Daarmee scoort Nederland hoog in Europa: alleen in Zweden, Duitsland en Estland is de arbeidsparticipatie hoger. Nederlandse mannen staan wat dat betreft zelfs op nummer 1 in Europa, Nederlandse vrouwen zijn iets gemiddelder.

Arbeidsdeelname hoog

Maar het CBS heeft nu voor het eerst becijferd hoeveel uren alle Nederlandse 15- tot 75-jarigen bij elkaar opgeteld werken. 'Het daadwerkelijke aantal gewerkte uren is in Nederland heel laag in vergelijking met de rest van Europa', concludeert CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. 'Nederlanders werken zoals bekend graag in deeltijd, maar daar staat tegenover dat de arbeidsdeelname heel hoog is. Maar uit de nieuwe cijfers blijkt dat de hoge arbeidsdeelname de korte werkweken niet compenseert.'

Nederlanders draaien gemiddeld een 20-urige werkweek, terwijl koplopers Estland, Tsjechië en Zweden boven de 24 uur uitkomen.

Hier staat tegenover dat Nederlanders tijdens hun werkuren relatief veel presteren, ziet Van Mulligen.

'De arbeidsproductiviteit ligt op een hoog niveau, dus Nederlanders kunnen het zich permitteren zo weinig te werken. Maar we hebben ook te maken met vergrijzing, waardoor er steeds meer niet-werkenden tegenover elke werkende Nederlander staan. Het verhogen van de pensioenleeftijd is een manier om dit op te lossen, maar het lage aantal gewerkte uren laat zien dat er ook rek zit in het beschikbare arbeidsaanbod.'

Dit blijkt ook uit een andere noviteit van het CBS: voor het eerst hebben de statistici berekend hoeveel voltijdbanen Nederlanders zouden kunnen vullen met alle uren die ze meer zouden willen werken. Daarbij gaat het niet alleen om werklozen die een baan zoeken, maar ook om deeltijdwerkers die graag meer uren zouden willen draaien. Het CBS kwam tot 732 duizend voltijdbanen, ruim meer dan de 413 duizend werklozen die Nederland volgens de laatste cijfers telt.

'De arbeidsproductiviteit ligt op een hoog niveau, dus Nederlanders kunnen het zich permitteren zo weinig te werken'

Twee weken geleden kwam het CBS al met cijfers over het grote reservoir aan onbenutte werkkrachten in Nederland. Ruim 1,3 miljoen Nederlanders zouden graag (meer) willen werken, bleek toen, onder wie 460 duizend deeltijdwerkers.

Nederlanders die juist minder willen werken zijn er trouwens ook volop, blijkt uit CBS-enquêtes: 634 duizend, oftewel 1 op de 13 werkzame Nederlanders. Hun aantal stijgt onder invloed van de bloeiende economie: in 2013 ging het nog om 524 duizend Nederlanders.

ArbeidsdeelnameBeeld CBS