Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump tegen slachtoffers overstromingen: "Zoveel mensen, wat een opkomst!"

De Amerikaanse president Donald Trump sprak de slachtoffers van de tropische storm Harvey toe tijdens zijn bezoek aan de stad Corpus Christi in Texas. Trump leek tijdens zijn toespraak echter vergeten te zijn dat hij niet op een campagnebijeenkomst was.

"Zoveel mensen, wat een opkomst!", sprak hij aan een brandweerkazerne een honderdtal mensen toe die hij beloofde dat alles weer goed zal komen. "Bedankt, allemaal. Ik wil alleen maar zeggen dat we van jullie houden, jullie zijn speciaal. We zijn hier om voor jullie te zorgen. Het gaat goed, en ik wil jullie bedanken voor jullie opkomst. We gaan jullie onmiddellijk terug op de been helpen. Bedankt." Trump zwaaide er ook met de Texaanse vlag.

Op Trumps uitspraken kwam meteen kritiek op sociale media. Veel mensen verwijten de president dat hij een toespraak voor rampenslachtoffers al dan niet bewust verwart met een campagnemeeting. Een twitteraar maakte bijvoorbeeld de analogie met George W. Bush op het slagveld van de ingestorte WTC-torens na de aanslagen van 11 september 2001. Zou hij ooit "Zoveel mensen, wat een opkomst!" hebben gezegd?

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Dodental loopt op

In het rampgebied zijn inmiddels zeker achttien doden geteld, zo berichten Amerikaanse media woensdag. Er is momenteel nog geen volledige duidelijkheid over het voorlopig aantal slachtoffers. De nieuwssite van The Washington Post maakt echter melding van 22 doden, terwijl er op de liveblog van The New York Times zelfs gesproken wordt over dertig doden.

"Ik denk dat het aantal nog significant zal oplopen wanneer de wegen opnieuw begaanbaar worden", zegt Erin Barnhart, gerechtsarts in Galveston County, ook aan de New York Times.

Heel wat inwoners van de stad Houston hebben noodgedwongen hun huis moeten verlaten. Volgens de Amerikaanse media konden intussen al 13.000 mensen gered worden van de overstromingen in Houston. De burgemeester van Houston had eerder al beslist een avondklok ingesteld in de hele stad. Met die maatregel wil hij voorkomen dat de verlaten huizen vernield of geplunderd worden.

Verwacht wordt dat de tropische storm Harvey vandaag nog een tweede keer aan land zal gaan in de Amerikaanse staat Louisiana.