Rohingya-kinderen proberen een grensriviertje over te steken
NOS NieuwsAangepast

Honderden Rohingya-vluchtelingen weten Bangladesh binnen te komen

Zeker duizend Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar zijn er vandaag in geslaagd de grens over te steken naar Bangladesh. Volgens persbureau Reuters is het de laatste dagen bij elkaar zo'n 5000 Rohingya gelukt te ontkomen aan geweervuur van het Myanmarese leger.

Sinds donderdag maakt het leger intensief jacht op Rohingya, omdat strijders van die islamitische bevolkingsgroep aanslagen pleegden op politiebureaus in Myanmar. Vele duizenden Rohingya trokken daarom naar de grens met Bangladesh in de hoop dat land binnen te komen door een riviertje over te steken.

Brandstichtingen

Ze stuitten daarbij op tegenstand van Bengaalse grensbewakers en kwamen daardoor tussen twee vuren in te zitten. Toch lukte het vele honderden vandaag om Bangladesh te bereiken.

Hoe ze daarin slaagden en hoeveel mensen precies de grens zijn overgestoken, is lastig vast te stellen omdat in het grensgebied geen journalisten worden toegelaten. Op sociale media verschijnen beelden van dode burgers en in brand gestoken dorpjes, maar de herkomst is onduidelijk en er komen tegenstrijdige berichten over wie verantwoordelijk is voor de brandstichtingen.

In het overwegend boeddhistische Myanmar leven ruim een miljoen Rohingya die al jaren worden onderdrukt. Ze worden beschouwd als illegalen uit Bangladesh.

Echte oorlog

In oktober vorig jaar begon een groepje Rohingya-rebellen aanvallen uit te voeren en aanslagen te plegen. Dat groepje is volgens correspondent Michel Maas uitgegroeid tot een gewapende beweging die het leger van Myanmar durft aan te vallen.

"Als die ontwikkeling doorzet, dreigt het een echte oorlog te worden. Volgens officiële cijfers zijn er de laatste dagen in het grensgebied 98 doden gevallen, maar het zijn er misschien wel vele honderden."

Terroristen

In het Myanmarees-Bengaalse grensgebied heeft het leger de staat van beleg afgekondigd en de regering van Aung San Suu Kyi heeft er volgens Maas in feite weinig te zeggen. "De regering zit ook een beetje in het defensief door kritiek uit het buitenland. Er is nooit iets gedaan ten gunste van de Rohingya en tegenwoordig worden ze geen rebellen meer genoemd, maar terroristen, die in Bangladesh thuishoren. Maar dat land wil ze ook niet hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl