NOS NieuwsAangepast

'In Nederland was dit verpleger Niels Högel niet gelukt'

Patiënten die vermoord worden in het ziekenhuis. Het klinkt als het scenario van thriller, maar in Duitsland is het echt gebeurd. De Duitse verpleger Niels Högel is veroordeeld voor de moord op drie patiënten. Uit onderzoek blijkt nu dat hij waarschijnlijk nog eens 84 patiënten heeft vermoord.

Hoe Högel aan de medicijnen kwam die hij toediende en waarom hij zo lang ongestoord zijn gang kon gaan is nog altijd niet duidelijk. Wel duidelijk lijkt dat dit in Nederlandse ziekenhuizen niet op dezelfde manier zou kunnen.

De kans dat dit in Nederland gebeurt is echt heel klein.

Wouter van der Horst

"Als enige land ter wereld heeft Nederland het Veiligheids Management Systeem (VMS) ingevoerd in alle ziekenhuizen", zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Dat houdt in dat er altijd twee mensen betrokken zijn bij het toedienen van medicatie. Eentje geeft de injectie, de ander controleert en vinkt af."

Lucia de Berk

Volgens Van der Horst zijn in Nederlandse ziekenhuizen de protocollen heel strak geregeld sinds de zaak van verpleegkundige Lucia de Berk die, naar later bleek ten onrechte, veroordeeld werd voor meerdere moorden. "Je kunt het natuurlijk nooit helemaal uitsluiten, maar de kans dat dit in Nederland gebeurt, is echt heel klein."

Er is in Nederland, voor zover hij weet, ook nog nooit iemand veroordeeld voor het moedwillig toedienen van medicijnen.

Ze verwachten erkenning te krijgen door hun beroep, maar in de praktijk valt dat vaak tegen.

Professor Karl Beine in Die Welt

Maar waarom zou iemand die in de zorg werkt zijn patiënten willen vermoorden? Volgens Karl Beine, Duitse professor in de psychiatrie, kan het te maken hebben met een negatief zelfbeeld. Een baan in de gezondheidszorg, een beroep dat hoog in aanzien staat, zou er volgens Beine voor hebben moeten zorgen dat hij erkenning kreeg.

"Maar in de praktijk valt dat vaak tegen, want niet alle patiënten zijn aardig en dankbaar", zegt hij in de Duitse krant Die Welt. "In plaats daarvan krijgen ze te maken met veel leed, stress en gaan ze na hun werk vaak met een vervelend gevoel naar huis."

Duitse verpleger van veel meer moorden verdacht

Tijdens zijn proces bekende Högel dat hij patiënten inspoot met een middel dat een hartstilstand veroorzaakte, zodat hij ze kon reanimeren en door collega's als reddende engel gezien zou worden. Veel patiënten overleefden dat niet.

Volgens Beine nam Högel de dood van die patiënten voor lief. Hij deed het vooral om zijn eigen positie te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl