"Duitsland niet automatisch aan kant VS bij conflict Noord-Korea"

"Duitsland niet automatisch aan kant VS bij conflict Noord-Korea"

Duitsland zal niet automatisch de kant van de Verenigde Staten kiezen, indien de situatie in Noord-Korea escaleert tot een gewapend conflict. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens de bijeenkomst die onlangs georganiseerd werd door de Duitse financiële krant Handelsblatt.

In het gesprek zei Merkel dat de crisissituatie omtrent Noord-Korea alleen op diplomatieke wijze opgelost kan worden en niet met militaire middelen en dreigementen.

Tegenstrijdige belangen

Duitsland verzet zich de laatste tijd steeds meer tegen met buitenlandse beleid van de Verenigde Staten, omdat steeds duidelijk wordt dat de twee landen verschillende en soms tegenstrijdige belangen hebben. Zo heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel in juni hard uitgehaald naar de toen geplande Amerikaanse sancties tegen Rusland, omdat die sancties schadelijk zijn voor Europese energiebedrijven en een nadelige impact hebben op het Europese energiebeleid. Die boodschap werd later nog eens herhaald door Brigitte Zypries, de Duitse minister van Economie en Energie.

Ook op militair gebied zijn Duitsland en de Verenigde Staten het niet altijd met elkaar eens. Terwijl de Amerikaanse president Trump dreigde met militair ingrijpen in Noord-Korea sprak Duitsland juist haar steun uit voor de diplomatieke weg van China en Rusland.

Ten aanzien van de oorlog in Afghanistan zijn Washington en Berlijn het ook niet eens. Toen Donald Trump aankondigde meer troepen naar Afghanistan te sturen liet de Duitse minister van Defensie weten dat ze niet van plan is deze missie te ondersteunen met extra inzet van het Duitse leger.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »