Illegalen klimmen bij Calais in een vrachtwagen om mee te liften naar Engeland (2015)
NOS Nieuws

Vrachtwagenchauffeurs protesteren met petitie tegen 'inklimmers'

Vrachtwagenchauffeurs willen dat de Europese lidstaten gezamenlijk actie ondernemen tegen illegale migranten die aan boord van vrachtwagens proberen te komen. Morgen bieden ze in Brussel een petitie aan.

Een ernstig incident op een truckersparkeerplaats in het Belgische Gentbrugge, begin deze maand, was voor initiatiefnemers Tim Kollee en Jacques van der Linden aanleiding om een protestpetitie op te stellen. Die is inmiddels door 8000 chauffeurs ondertekend.

"Er moet nu echt iets gebeuren. In Gentbrugge werden meerdere chauffeurs belaagd en in elkaar geslagen en het duurde zeker twintig minuten voordat de politie ter plaatse was", zegt Kollee, die al twintig jaar vrachtwagenchauffeur is.

Volgens de initiatiefnemers neemt de agressie toe onder migranten die in vrachtwagens klimmen om zo verder Europa in te reizen. Het zou op verschillende plekken steeds gevaarlijker worden om te stoppen. "Ze lopen langs de weg, ze staan op parkeerplaatsen. In Calais leggen ze zelfs obstakels op de weg", vertelt Kollee. "Na Antwerpen wordt het al vervelend om de vrachtwagen aan de kant te zetten. Maar we moeten wel, vanwege de regels over rij- en rusttijden."

Niet stoppen

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) geeft al twee jaar lang het advies om niet te stoppen in België. "Wij willen de veiligheid van de chauffeurs zoveel mogelijk waarborgen. Maar eigenlijk is zo'n advies te gek voor woorden", zei voorzitter Arthur van Dijk in het NOS Radio 1 Journaal.

De chauffeurs eisen dat er door heel Europa meer beveiligde parkeerplaatsen komen en dat er beter met de truckers gecommuniceerd wordt over waar het veilig is om te stoppen. Kollee: "Camera's lossen niets op. Je moet denken aan het inzetten van beveiligers, aan het plaatsen van slagbomen en hekwerken."

TLN adviseert vrachtwagenchauffeurs om te controleren of hun wagen goed vergrendeld is voor ze de weg op gaan. "En als je niet hoeft te stoppen, stop dan ook niet", zegt Van Dijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl