Een man gooit een fles naar de oproerpolitie tijdens de rellen van begin juli
NOS NieuwsAangepast

Nederlander voor de rechter om G20-rellen in Hamburg

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

In Hamburg staan de eerste verdachten van de rellen tijdens de G20-top voor de rechter. Onder hen is ook een 21-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht flessen naar de politie te hebben gegooid.

Het OM verdenkt hem van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ook zou hij zich verzet hebben bij zijn arrestatie. Hij werd tijdens de demonstratie 'G20 Welcome to Hell' opgepakt en zit sindsdien in voorarrest.

Bij de rellen begin juli raakten honderden mensen gewond, demonstranten en agenten. Ook werden er vernielingen aangericht, auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. Vooral de wijk Schanzenviertel moest het ontgelden.

Naast de Nederlandse man staat een 24-jarige Pool terecht. Hij werd op weg naar een demonstratie opgepakt met vuurwerk, pepperspray en een katapult in zijn rugzak. In totaal zijn er 186 mensen opgepakt, tegen 55 van hen is een zaak gestart. 32 verdachten zitten nog in voorarrest. Van hen komt meer dan de helft uit het buitenland.

Nijmegenaar

De Duitse autoriteiten onderzoeken ook de rol van een 33-jarige man uit Nijmegen. Ook hij zou zich verzet hebben bij zijn arrestatie, en zou zwaar lichamelijk letsel aan iemand hebben toegebracht.

Ook tegen 18 agenten loopt een strafrechtelijk onderzoek. Zij zouden buitensporig geweld hebben gebruikt tegen demonstranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl