Direct naar artikelinhoud
Milieu

Groot stuk Amazonewoud gaat onder de bijl: "Ergste aanval in 50 jaar"

Een stuk van het Amazonewoud in het noorden van Brazilië.Beeld AFP

De Braziliaanse regering heeft de bescherming van een groot stuk Amazonewoud opgeheven. Milieuorganisaties spreken van de ergste aanval op het regenwoud in 50 jaar.

Het Renca-reservaat in het noorden is sinds 1984 beschermd, maar wordt nu opengesteld voor mijnbouw. Zo legt de Braziliaanse regering de weg open voor de winning van goud, ijzer en andere kostbare mineralen onder de grond. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot en strekt zich uit over negen landen. Ongeveer 60 procent daarvan ligt in Brazilië. Het gebied dat wordt opgeofferd, heeft een oppervlakte van 46.000 vierkante kilometer. Dat is groter dan België.

46.000 vierkante kilometer wordt opgeofferd, dat is een gebied groter dan België

Met de ontbossing hoopt de Braziliaanse regering vooral werkgelegenheid te creëren. Het land beleeft zijn ergste crisis sinds de jaren 80 en gaat gebukt onder corruptieschandalen. Intussen blijven de grondstofprijzen dalen, waardoor de economie zware klappen krijgt.

Maar volgens Randolfe Rodrigues, een Braziliaanse senator, is de beslissing van de regering de grootse aanval op het Amazonegebied van de afgelopen vijftig jaar. De voorbije decennia werd het regenwoud al ernstig beschadigd door ontbossing en de vernietiging van waterbronnen.

Milieuorganisaties zoals het WWF waarschuwen dat de teloorgang van het Amazonewoud grote gevolgen heeft voor de biodiversiteit op aarde. Nergens ter wereld groeien zoveel verschillende planten en bomen. In het woud leven bijna 2.000 soorten vogels en 100 miljoen insectensoorten.

Bovendien speelt het regenwoud een belangrijke rol in de klimaatverandering. Bomen slaan immers koolstof op. Als zij worden gekapt, komt die koolstof vrij in de atmosfeer. Hoe groter de ontbossing, hoe groter de concentratie broeikasgassen.