NOS NieuwsAangepast

Protesten in Rome tegen uitzettingen krakende migranten

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

Hij lag nog te slapen. Het was tenslotte half zeven in de ochtend. Maar Robil werd wakker geschreeuwd door politieagenten die van hem eisten dat hij binnen een kwartier uit het gebouw vertrok. Hij pakte zijn spullen.

Tien minuten later stond hij op Piazza Independienza oog in oog met een waterkanon dat hem en 800 andere migranten van het plein spoot. "Het was casino, een gekkenhuis. De politie heeft zich echt misdragen, mamma mia."

Bij rellen na de ontruiming van een kantoorgebouw vielen afgelopen donderdag 14 gewonden. De migranten lieten zich niet zomaar wegsturen, want er was geen vervangende woonruimte voor ze gevonden. Ze gooiden met flessen en stenen naar agenten die hardop dreigden hun armen te breken. Maar ze verloren en net als Robil moesten veel migranten ineens op straat slapen.

Demonstraties

Dus demonstreerden ze dit weekend met zo'n 5000 Romeinen op Piazza dell Esquilina tegen het opvangbeleid van Rome. De Italiaanse hoofdstad kan zo'n 11.000 migranten opvangen maar volgens burgemeester Raggi is de stad vol. Er worden gebouwen gekraakt en dat accepteert de gemeente niet.

"Het sentiment van het volk over de migranten is ook steeds negatiever", zegt Ariana, een van de organisatoren van de demonstratie. "Als reactie daarop zet de gemeente mensen uit die gebouwen, zonder ze elders op te vangen. Dat kan echt niet."

  • Mustafa Marghadi / NOS
  • Mustafa Marghadi / NOS
  • Mustafa Marghadi / NOS
  • Mustafa Marghadi / NOS
  • Mustafa Marghadi / NOS

Robil is nu acht jaar in Italië. Hij is afkomstig uit Eritrea, net als de meeste uitgezette migranten. Omdat het een voormalige Italiaanse kolonie is, krijgen Eritreeërs relatief gemakkelijk asiel. Vier jaar geleden ontving Robil een verblijfsstatus. "Maar dat was het. Er werd niet gezocht naar een dak boven mijn hoofd. En geen cursus om Italiaans te leren, waardoor het heel moeilijk voor me was om een baan te vinden."

Volgens Ariana staat het symbool voor het opvangbeleid van Rome. Zelfs de migranten die een status krijgen worden aan hun lot overgelaten. "Er is geen plan om die mensen te integreren. Daar is gewoon niet over nagedacht. Ze worden uit hun huizen gejaagd, en daarna gebeurt er niks."

Gekraakt

"Non mai senza casa", roepen de demonstranten. Nooit zonder huis. De krakende migranten werden lange tijd gedoogd. Rome dacht een doorvoerstad te zijn voor migranten die naar Noord-Europa wilden reizen. Maar omdat de grenzen met Frankrijk en Oostenrijk zijn gesloten blijven steeds meer mensen hangen in de Italiaanse steden. "De overheid weet niet hoe daarmee om te gaan", zegt Ariana.

In Rome zijn zeker drie andere gebouwen waarvan bekend is dat die worden gekraakt door migranten. Na de kritiek op de harde uitzetting en de demonstratie besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken dat die gebouwen niet ontruimd worden, tenzij er een plan ligt om de inwoners elders op te vangen.

Maar voor Robil en zijn oud-huisgenoten is nog geen oplossing. Hij heeft de hoop in Italië verloren. "Ik zou naar Amerika willen, of Duitsland, of Nederland. Ik wil gewoon weg. Ik hou niet meer van Italië. Kijk eens naar al die mensen. Ze zitten in hetzelfde parket als ik. Hoe kun je van een land houden dat zo omgaat met mensen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl