Politiek

Producent Jesse Klaver-documentaire spreekt van ‘rechtse hetze’

27-08-2017 13:29

De producent van de documentaire ‘Jesse’, over GroenLinks-leider Klaver, begrijpt niet dat BNNVARA zich heeft bedacht en de film niet meer wil uitzenden. “We hebben een film gemaakt die de omroep goed kan uitzenden”, zegt Janneke Doolaard van productiehuis Doxy.

Rechtse hetze

Doolaard zag met lede ogen aan dat de kritiek op de documentaire de afgelopen dagen ‘vooral uit rechtse hoek’ aanzwol. Die kritiek kreeg ‘een beetje de trekken van een hetze’. “En dat over een film die nog niemand heeft gezien.”

De omroep wilde ‘Jesse’ volgende week maandag uitzenden, maar zag daarvan bij nader inzien af om de schijn van partijdigheid niet te wekken. Dat besluit ‘respecteren we natuurlijk’, reageert Doolaard. “Dat recht hebben ze en ze hebben ook een andere positie dan wij. Maar voor ons is het onbegrijpelijk.”

‘Omroep is niet gezwicht voor kritiek’

BNNVARA is naar eigen zeggen niet gezwicht voor de kritiek op het uitzenden van de documentaire ‘Jesse’ over GroenLinks-leider Klaver. “Ik ben de afgelopen dagen zelf tot de conclusie gekomen dat ik me kan voorstellen dat er twijfel over onze journalistieke onafhankelijkheid ontstaat”, zei omroepdirecteur Gerard Timmer.

De afspraken met de maker van de documentaire, die tijdens de verkiezingscampagne voor GroenLinks werkte en toen zijn materiaal schoot, over de onafhankelijkheid leken in orde, zei Timmer. Zo kreeg de omroep al het materiaal te zien, zodat zij kon beoordelen of daar niet een voor Klaver te rooskleurige keuze uit was gemaakt. Maar zij kon niet controleren of maker Joey Boink de camera op ongelegen momenten had uitgezet, bedacht Timmer uiteindelijk, en besloot daarom toch van uitzenden af te zien.

Nog niet duidelijk of maker wordt betaald

Hij vindt het besluit wel ‘jammer’, omdat ‘Jesse’ een uniek inkijkje zou bieden in de stormachtige opkomst van Klaver in de aanloop naar de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Het lijkt de BNNVARA-directeur niet correct als een andere omroep de film overneemt, maar hij hoopt dat die een plaats krijgt op bijvoorbeeld het documentairefestival IDFA. “Ik zou het wel mooi vinden als het publiek via een andere weg kennis kan nemen van deze documentaire.”

Timmer moet nog nadenken of Boink wel gewoon wordt betaald. Maar ‘we gaan vanzelfsprekend netjes om met de mensen met wie we werken’.

Lees ook

GroenLinks noemt schrappen documentaire ‘opmerkelijk’

ANP