Direct naar artikelinhoud

'Ik ben niet bang', klinkt het in Barcelona uit honderdduizenden kelen

'No Tinc Por', oftewel: 'Ik ben niet bang'. Dat riepen honderdduizenden demonstranten zaterdagavond in het hart van Barcelona. Zij namen deel aan de grote protestmars tegen de terreuraanslagen van ruim een week geleden op de Ramblas en in de kustplaats Cambrils.

Deelnemers van de anti-geweldsmars zaterdag in Barcelona.Beeld getty

De mars werd voorgegaan door hulpverleners, taxichauffeurs, politieagenten en andere mensen die onmiddellijk na de aanslag op de Ramblas de slachtoffers bijstonden. Direct achter hen liepen regionale en nationale beleidsmakers. In totaal namen volgens de politie 500.000 mensen deel aan de vredesmars, die eindigde met een ceremonie op de Plaza de Catalunya.

Koning Felipe

Ook de Spaanse koning Felipe nam deel aan de mars. Het is voor het eerst dat het in Spanje impopulaire staatshoofd demonstreerde. De monarch krijgt felle kritiek vanwege de economische en warme banden tussen Spanje en landen als Saoedi-Arabië en Qatar, die volgens critici neerkomen oo het 'financieren van islamitisch terrorisme'. Felipe kon tijdens de protestmars dan ook rekenen op flinke fluitconcerten.

Bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils kwamen vijftien mensen om het leven. Zeker honderddertig mensen raakten gewond. Zes aanslagplegers zijn door de politie gedood, twee kwamen er om bij een explosie, twee zitten vast in voorarrest en twee anderen zijn voorwaardelijk vrijgelaten. Daarmee is volgens de politie de volledige terreurcel die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslagen, opgerold. De groep bestond uit twaalf mannen, van wie de jongste 17 was en de oudste - de imam - in de veertig.

Verbetering: Aanvankelijk stond hier vermeld dat acht aanslagplegers door de politie waren gedood, maar dat zijn er zes. Twee kwamen er om door een explosie.

Koning Felipe
Beeld getty
Koning Felipe
Beeld getty

Lees meer over de aanslagen in Catalonië

De Catalanen zijn argwanend over alle bemoeienis vanuit Madrid met de nasleep van de aanslagen in Barcelona en Cambrils - in oktober is er een referendum over regionale onafhankelijkheid. Ook in rouw ruziën Spanje en Catalonië verder. (+) 

De verdachte personen van de aanslag in Barcelona bleken niet bekend bij de Catalaanse politie - maar de CIA had wel gewaarschuwd voor een aanslag met een voertuig op de Ramblas. Hebben de Spaanse veiligheidsdiensten gefaald? (+)

De slachtoffers van de aanslag in Barcelona werden vorige week zondag in de Sagrada Familia herdacht.

Lang bleef Spanje gevrijwaard van islamitische terreur. Hoe komt dat eigenlijk? (+)

Hoewel de bloemenzee op de Ramblas groeit voelt men zich in de migrantenwijk El Raval in de verdediging gedrongen. 'Hier meneer, gebeurt helemaal niets.' (+)