Tyjani en Hubert
Aangepast

Mayweather vs. McGregor: 'Het is net als kooivechten'

  • Jeanine Duijst

    redacteur NOS op 3

  • Jeanine Duijst

    redacteur NOS op 3

Het wordt the fight of the century genoemd: de strijd (vannacht om 05.00 uur) in de boksring tussen oud-bokser Floyd Mayweather (40) en MMA'er Conor McGregor (29). Mayweather is al twee jaar gepensioneerd, McGregor heeft nog nooit in z'n leven een wedstrijd gebokst. Wie kan zijn grote mond waarmaken?

Afgelopen week kwamen ze al aan in Las Vegas, waar ze allebei hun ego's op persconferenties lieten zien. "Ik boks hem uit zijn spel", zei de Ier McGregor vol vertrouwen en arrogantie. "Je moet het opnemen tegen de beste bokser van de wereld", was Mayweathers antwoord.

Het is nogal wat, een oud-bokskampioen die het opneemt tegen iemand uit een geheel andere tak van sport. Dat zorgt ervoor dat van tevoren niet te voorspellen is wie er gaat winnen. Nederlands grootste kickbokskampioen Tyjani Beztati (19) en Europees kampioen MMA Hubert Geven (23) zijn ieder voor een ander.

Wij stapten alvast de ring in voor een eigen gevecht:

Mayweather vs. McGregor: 'Het is net als kooivechten'

Hoe kan het dat een bokser die al lang niet meer in de ring staat toch wordt verleid om het tegen een brutale MMA'er op te nemen? Volgens voormalig bokser Arnold Vanderlyde (die drie keer brons haalde op de Olympische Spelen) wil Mayweather vooral laten zien dat-ie nog steeds de beste is. En niet voor niets 49 keer ongeslagen is.

Dat neemt niet weg dat hij zichzelf na twee jaar nietsdoen moet oppoetsen: "Hij moet zijn oude botten smeren om nog een keer het beste uit zichzelf te halen. Als hij weer op zijn oude niveau kan komen is hij dik favoriet."

Hubert Geven

McGregor heeft daarentegen snelle handen, zegt Vanderlyde. "Hij is onorthodox en dat kan voor verrassingen zorgen. Hij kan z'n vuisten laten werken. Maar normaal kan hij ook trappen en z'n voeten gebruiken. Het is een hele conditionering om dat nu niet te mogen doen."

Waarom is dit hele spektakel er überhaupt? Volgens Vanderlyde komt het door de behoefte aan steeds extremere en moeilijkere sporten.

"Maar in feite herhaalt de geschiedenis zich. De Romeinen deden aan kooivechten waar twee mannen zich letterlijk dood lieten vechten en iedereen op de tribune stond te juichen. We kunnen niet meer terug naar de tijd van de Romeinen, maar we kunnen wel de grens opzoeken. Dat trekt publiek."

Tyjani Beztati

En dat doet het zeker. Naar verwachting zullen vijf miljoen Amerikanen 90 dollar betalen om de livestream te kunnen zien. Als die nog tien dollar extra over hebben, kunnen ze de bokswedstrijd in HD zien.

Wie er volgens Vanderlyde gaat winnen? "Mayweather. Dat wordt de uitslag. Maar de onvoorspelbaarheid blijft groot. Nergens is die onvoorspelbaarheid zo groot als in de ring."

Deel artikel: