Vluchtelingen in de Centraal Afrikaanse Republiek, die verscheurd wordt door een etnisch conflict
NOS NieuwsAangepast

Het beste uit het Oog: genocide in de CAR en zijn killer robots te stoppen?

"Militieleden staan klaar om duizenden moslims af te slachten." Die woorden gebruikte de noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties letterlijk om de nijpende situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek onder de aandacht te brengen. "Er zijn voortekenen dat hier een genocide gaat plaatsvinden."

In de wekelijkse podcast van NOS Met het Oog op Morgen spreekt Rob Trip met Dennis Peters van Kerken in Nood en Lotje de Vries, die als onderzoeker van conflictgebieden in de hoofdstad Bangui verblijft. Hij vraagt hen of en hoe een genocide nog te voorkomen is.

Meer dan honderd kopstukken uit de techwereld willen af van zogenoemde killer robots, wapensystemen die zonder sturing van mensen tot actie overgaan. Chris Kijne spreekt met een voor- en tegenstanders van zo'n verbod.

Volgens defensie-expert Peter Wijninga is die ontwikkeling onomkeerbaar. "Technologie kun je niet stoppen." Hoofddocent 'techniek en ethiek' van de TU Eindhoven Lamber Royakkers pleit wel voor een verbod. Hij vreest dat binnen 5 à 10 jaar soortgelijke wapens in handen van terroristen kunnen vallen.

Voor de Amsterdamse stadsbioloog Remco Daalder kunnen er nooit genoeg meerkoeten zijn. "Het zijn hele opportunistische beesten, die zich overal redden. Het zijn eigenlijk net mensen." Deze week verscheen zijn boek over het plompe beestje: De Meerkoet. De liefhebber vertelt aan Wilfried de Jong waarom iedereen het dier zou moeten omarmen.

Oud-Ruslandcorrespondent Alexander Münninghoff vertelt over het bijzondere verhaal van de Duitse officier Heinrich Gerlach. Hij raakte zwaargewond bij de Slag om Stalingrad, deze week 75 jaar geleden. Tijdens zijn verblijf in de Siberische strafkampen schreef hij een roman, dat later in beslag werd genomen. Na de oorlog herschreef hij het onder hypnose en werd het een bestseller. Inmiddels is het originele manuscript weer boven water en dit jaar in het Nederlands verschenen. Het resultaat? "Een huiveringwekkend verhaal!"

Zwemmer Maarten van der Weijden vertelt over zijn nieuwe project: het zwemmen van de Elfstedentocht. Erik Hulzebosch schaatste de 'tocht der tochten' in 1997 en heeft wel wat tips voor hem. "Zorg ervoor dat je in een treintje tegen de wind in zwemt."

Meer luisteren?

De politieke podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel is terug! Volgens de politieke dieren van het Oog bestaat er een groot gebrek aan liefde in de formatie. "Alleen het CDA lijkt zich als een vis in het water te voelen in deze coalitie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl