DE WERELD NU

De leugenpremier

hoe een parlement de democratie af schaft

Afgelopen weekend stonden beide leiders van de kabinetspartijen in De Volkskrant met een excuus aan hun (veronderstelde/gehoopte/voormalige) achterbannener. Grappig: wat een onverwachte loyaliteit!

Die onverwachte loyaliteit die ik bedoel is van Samsom. Die heeft tegenover zijn eigen partij inderdaad wel wat excuses te maken, maar dat hij dat in het kielzog van Mark Rutte deed was een toonbeeld van onverwachte saamhorigheid tussen beide partijleiders. Het ligt immers in redelijkheid van verwachting dat één van beide partijen komende drie maanden de ander een mes in de rug zal proberen te steken. Beiden hebben de kiezer namelijk nog wat uit te leggen over hun partnerkeuze in 2012, en niets werkt zo goed als die partner een paar maanden voor de eerstvolgende verkiezingen te lozen. Onderwerpen zijn ruim voorradig, en al sinds 2012 vrij beschikbaar. Het gaat daarom alleen nog om het kiezen van het juiste moment – als eerste.

Rutte’s excuses klonken daarentegen extreem hol. Ook doordat hij benadrukte het ècht nóóit meer te zullen doen, was het totaal ongeloofwaardig. De leugens omtrent de verkiezingsbeloften waren dat indertijd al, maar dat is slechts een begin als het gaat over Rutte en leugens. Verkiezingsleugens, zelfs de meest blatante, zijn een folklore waarmee het electoraat moet zien te leven. Alle politici doen het tot op zekere hoogte, en de journalisten die zie in hun verslagen soms bedekken zijn er minstens zo schuldig aan. Zo is het spel, zo zijn de regels en zo moet het gespeeld worden. Het is niet anders. Daar komt nog bij, dat in economisch zware tijden bepaalde beloften bepaald onvoorzichtig kunnen worden genoemd, en dat rekent dan niemand een politicus nog aan. Het electoraat is vergevingsgezinder dan men vaak beseft.

Maar dat is dan ook niet wat Mark Rutte tot ‘de leugenpremier’ maakt. Het probleem met Rutte lijkt meer te zijn, dat hij soms niet liegt, maar dan ook heel verontwaardigd is als men hem in zo’n geval niet op zijn woord gelooft. U zult met me eens zijn dat dat nogal pathetisch is. Veel bereikt het stadium van leugen ook nooit. Òf de premier strooit wat misleidende opmerkingen rond, maar ook is er de misleiding als het gaat om de EU-toppen. Vóór een EU-top vraagt Rutte bijvoorbeeld de Kamer hem te vertrouwen met het beste resultaat terug te komen, maar achteraf is de conclusie doodleuk dat zonder richtlijnen vooraf de premier maar deed wat hem zelf het meest opportuun leek. Best mogelijk dat de Kamer dat begrijpt, maar de doorsnee-Nederlander ziet een bedrieger aan het werk. Waarmee ik maar zeggen wil: het is niet verstandig, en dat hij daarvoor nu een prijs betalen moeten zal is niet meer dan logisch.

En als laatste probleem is daar de vaak terloopse manier waarop leugens die niet noodzakelijk zijn worden opgedist – eenvoudig omdat hem dat op zo’n moment beter uitkomt. Het suffe gegrijns waarmee dergelijke dingen worden gepresenteerd wordt gevoeld als uitlachen van hen die bedrogen zijn. Maar wie het gevoel heeft door een politicus moedwillig te zijn bedrogen, stemt nooit meer op hem. Ondanks alles heeft de VVD besloten het toch maar weer met Rutte te proberen. Mogelijk tegen beter weten in, want na de aankondiging vrijdag werd in de kringen van de parlementaire pers al gemompeld dat de VVD een groot risico neemt. En weest u er bovendien zeker van dat veel politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingsdebatten lijsten gaan aanleggen van alle leugens die Rutte ons de afgelopen jaren heeft opgedist. Dat wordt een vervelend lange lijst met een paar sappige krenten.

5 reacties

  1. Cool Pete schreef:

    Liegen is een vak; en zelfs daarin zijn het sukkels, die Rutte en die Samsom.
    Volgens Rutte houden alleen dictators zich aan hun beloften [ ?! ] –
    hij geeft dus toe, dat-ie nog slechter is dan een dictator ….

  2. Erik schreef:

    Rutte is niet zozeer een dictator maar een uitverkoper van Nederland, van de Nederlandse belangen en ons bnp, alles wordt geofferd op het Brusselse altaar en aan de omvolking en islamisering.
    Om een heel volk te vernietigen op deze manier moet je een verdomd goeie leugenaar zijn, een verkoper, maar er zijn meer veilingmeesters in de zaal.

  3. Bennie schreef:

    Als de onderste steen boven komt, vergaat de Lachende Leugenaar het lachen.

  4. willemientje schreef:

    Ik zal een nieuwe moeten schrijven, deze is van vlak na de vorige verkiezingen,

    Beste landgenoten, hier spreekt uw premier
    Ik help ons land wel verder naar de kloten
    Maar daar zit ik niet zo mee
    Weest u maar niet bang, ik zit hier niet voor het “landsbelang”.

    Door loze beloften heb ik u
    Als kiezer nogmaals weten te paaien,
    Maar toen ik de buit eenmaal binnen had
    Kon ik gewoon weer elke kant opdraaien.

    Dat torentje was al zolang een van mijn dromen
    Helaas u weet dat daar de eerste keer
    Voortijdig een einde aan is gekomen
    Maar die eerste keer smaakte naar meer.

    In mijn vorig kabinet, u weet wel, dat gedoogde,
    Daar zat ik met die Wilders in mijn maag
    Die man die wilde doen wat hij beloofde
    Dat is wel een heel foute instelling hier in Den Haag.

    Ik heb de PvdA in de campagne behoorlijk afgebroken,
    Terwijl ik vooraf met Diederik al van alles had afgesproken
    Met hulp van de landelijke televisienetten
    Wisten we jullie, de kiezers, op het verkeerde been te zetten.

    Hier spreekt uw premier
    Had ik dan al die punten niet moeten beloven?
    U had als u goed had opgelet
    Kunnen weten dat u mij nooit op mijn woord kan geloven!!

    Maar ik heb het lekker naar mijn zin
    Dat torentje, daar komt voorlopig niemand anders in
    Ik wens jullie, landgenoten, nog een fijne dag
    En neem mij niet kwalijk dat ik mezelf een ongeluk lach.

    Door:

    Willemientje

  5. Jan schreef:

    Ach leugens en bedrog, politici denken een volk te kunnen oplichten omdat zij dat volk niet hoger achten dan een garnaal. Als ze al iets van het gepeupel vinden.
    Ik volg met veel plezier de aankomende verkiezingen in de usa. Wanneer je dan leest hoe hilery liegen, bedriegen en stelen tot een kunst heeft verheven en hoe de pers hier en ook daar haar heilig verklaren. Dat er een groot aantal stemmen op haar hand zijn, blijft mij toch verbazen.
    Wanneer je de goeddoener soros hoort, weet je dat ze nog gaat winnen ook.
    Dan zijn de politici hier maar kleine jongens. Die wat krabbelen en misschien een fooi van soros krijgen.
    Ik denk niet dat er iemand in nederland is die een auto bij een oud politicus zou kopen. Wat ze wel doen is toestaan dat ze na hun verderfelijk invloed en de boel kapot gemaakt te hebben ze in een vetbetaalde baan hun zakken kunnen gaan vullen. Pek en veren zou dichter bij de beleving over hen zijn.
    Fijne avond jan