Dogan Akhanli na zijn vrijlating zondag
NOS Nieuws

Interpol trekt opsporingsbevel voor Duits-Turkse schrijver in

De internationale politie-organisatie Interpol heeft het opsporingsbevel voor de Duits-Turkse schrijver Dogan Akhanli ingetrokken. Die werd zaterdag op vakantie in Spanje opgepakt op verzoek van Turkije.

De Turken vroegen Spanje om uitlevering van Akhanli, die in het verleden onder meer kritisch schreef over de massamoord op de Armeniërs door Turkije in 1915.

Voorwaarden

Duitsland protesteerde tegen een mogelijke uitlevering en drong er bij Spanje op aan om Akhanli vrij te laten. Dat gebeurde een dag na zijn arrestatie, maar wel onder voorwaarden. Zo mocht de schrijver Spanje niet verlaten.

Duitsland is verheugd over het besluit van Interpol om Akhanli van de opsporingslijst te halen. Over de reden is niets bekendgemaakt, Interpol wil niet ingaan op individuele zaken.

Red Notice

Mogelijk heeft het intrekken van het opsporingsbevel te maken met de procedure die Turkije had gebruikt om Spanje zover te krijgen om de schrijver op te pakken. Dat gebeurde met een zogeheten Red Notice, waarmee een land via Interpol andere landen kan oproepen om iemand op te pakken.

Die procedure mag niet gevolgd worden als iemand opgepakt moet worden om politieke, militaire, religieuze of raciale redenen. Zo moet worden voorkomen dat Interpol misbruikt wordt om tegenstanders van regimes uit te schakelen.

Interpol is verplicht om iedere zoekopdracht na te trekken. Mogelijk is na onderzoek gebleken dat Turkije Akhanli om een van bovengenoemde redenen uitgeleverd wil hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl