Politie bij de Maassilo
NOS NieuwsAangepast

Tja, we hebben nu eenmaal 'wat minder humor als het om terrorisme gaat'

Een paar weken de cel in voor een grap op internet? Volgens strafrechtadvocaat André Seebregts is dat heel goed mogelijk.

De 22-jarige Brabander die werd opgepakt voor terreurdreiging bij de Maassilo in Rotterdam heeft volgens hem dan ook zeker een probleem, zelfs als het een grap of dronken actie was. "Ik denk dat je hiervoor makkelijk een aantal weken kan gaan zitten."

Omstandigheden

Volgens Seebregts zijn er niet zoveel vergelijkbare zaken in Nederland. "Voor een gewone bedreiging werd altijd een boete gegeven en enkele afzenders van zogenaamde poederbrieven zijn hard afgestraft. Mensen zijn daarvoor weken vastgezet en in een geval ging zelfs iemand drie maanden de cel in door zo'n grap met een poederbrief. De ervaring leert dat we minder humor hebben als het om terrorisme gaat."

De straf wordt volgens Seebregts ook mede bepaald door de omstandigheden, wat er precies is geschreven en of de afzender de commotie die zijn boodschap veroorzaakte had kunnen voorzien.

Tolerantie

"We weten in dit geval natuurlijk niet precies wat de dreiging inhield. Voor iets als 'Allah-Las, het zal wel knallen worden vanavond' zullen de alarmbellen niet zo snel gaan rinkelen. Maar zeg je iets met de bandnaam, het woord bom, en een specifieke tijd en plaats: ja, dan kan het serieus worden."

Volgens Seebregts neemt de tolerantie voor grappen af. "In de praktijk kan je voor een bedreiging ook een paar honderd euro boete krijgen en dan komt het niet eens voor. Maar in deze tijden van terroristische aanslagen ligt de lat in de rechtbank laag en worden grappenmakers harder aangepakt."

Het resultaat daarvan is volgens hem wel dat veiligheid steeds meer ten koste gaat van de vrijheid van meningsuiting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl