Donald Trump
© Joseph Sohm/Shutterstock.com

De webhoster van de anti-Trumpwebsite disruptj20.org moet van de rechter data overhandigen aan het Amerikaanse ministerie van justitie. DreamHost staat erom bekend dat het controversiële websites host. Bijvoorbeeld de neo-naziwebsite The Daily Stormer, die eerder deze maand offline werd gehaald vanwege de gebeurtenissen na het protest in Charlottesville.

disruptj20

De website werd opgericht om protesten te organiseren tijdens de inauguratie van Trump op 20 januari van dit jaar. Zo’n 200 mensen werden die dag opgepakt.

Het ministerie van Justitie had bij DreamHost allerlei informatie opgevraagd over de website, bijvoorbeeld de 1,3 miljoen IP-adressen van bezoekers. DreamHost legde dit voor aan de rechter en droeg aan dat de privacy van gebruikers met deze aanvraag in het geding zou komen.. Het ministerie maakte dinsdag al bekend het verzoek te versmallen. IP-adressen had het ministerie toch niet nodig, maar ze wilden wel informatie over de beheerders en discussielijsten.

Oordeel van de rechter

De rechter bepaalde dat de gegevens van de beheerders, e-mails en discussielijsten overhandigd moeten worden aan het ministerie. Daarbij houdt de rechtbank toezicht op dit proces. De rechtbank bepaalt wie er binnen het ministerie toegang krijgt tot de gegevens en het ministerie moet laten weten welke methodes ze gebruiken om de data te doorzoeken. DreamHost ziet deze uitspraak als een overwinning, omdat er veel minder aangeleverd hoeft te worden dan in eerste instantie gevraagd werd en omdat er toezicht wordt gehouden door de rechtbank.

Laat een reactie achter