President Trump
NOS NieuwsAangepast

Witte Huis kondigt sancties af tegen 'dictatuur' Venezuela

Het Witte Huis heeft nieuwe maatregelen genomen tegen Venezuela. Zo mogen Amerikaanse banken geen nieuwe deals meer sluiten met de Venezolaanse overheid of het staatsoliebedrijf.

President Trump acht de maatregel nodig omdat "de dictatuur van Maduro de Venezolaanse bevolking blijft beroven van voedsel en medicijnen, de oppositie blijft opsluiten en de vrijheid van meningsuiting met geweld blijft onderdrukken". Volgens Trump verrijken corrupte Venezolaanse politici zich, terwijl zij de bevolking de komende jaren met hoge schulden opzadelen.

De VS blijft wel olie uit Venezuela importeren.

Ineenstorting

Het Zuid-Amerikaanse land kampt met een ernstige economische en politieke crisis. President Maduro trekt steeds meer macht naar zich toe. "We zullen niet lijdzaam toezien hoe Venezuela ineenstort", schrijft het Witte Huis.

Volgens de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken probeert de VS juist een humanitaire crisis te veroorzaken. Experts vrezen dat de sancties de spanningen tussen de twee landen zullen versterken en de economische crisis van Venezuela zullen verergeren.

Militair ingrijpen

Trump sprak al over mogelijk militair ingrijpen in het land. Later zei hij dat er financiële maatregelen zouden volgen als de nieuwe Grondwetgevende Vergadering in Venezuela te veel macht naar zich toe zou trekken. Vorige week zette dat orgaan het parlement officieel buitenspel.

Kort daarop vluchtte een criticus van Maduro het land uit omdat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd tegen haar man. Gisteren voegde Maduro een Colombiaanse tv-zender toe aan de lijst met geblokkeerde media.

De minister van Buitenlandse zaken van Venezuela zei dat het land slachtoffer is van 'nepnieuws'. Dat argument gebruikt president Trump ook vaak als hij wordt bekritiseerd in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl