Eneco kampt opnieuw met storing Toon-applicatie door serverproblemen

De storing bij de app van Toon, de slimme thermostaat van Eneco, blijkt nog niet verholpen. In dezelfde forumpost als vorige week is een update geplaatst waarin wordt gemeld dat 'de problemen helaas nog actueel zijn'.

Eneco lijkt weinig grip op het probleem te hebben. Het bedrijf sprak op 13 oktober nog van een aanpak die 'lijkt te werken' en op de 20e was het probleem 'zo goed als verholpen'. Inmiddels lijkt het weer terug bij af te zijn. Er is geen indicatie van hoe lang het nu nog duurt voordat de problemen echt zijn verholpen. Op vrijdag sloot Eneco zijn recentste update af met 'er wordt aan gewerkt'.

De klanten op het forum zijn intussen zeer ontevreden. Een daarvan vertelt dat de thermostaat door de storing op een te hoge temperatuur is ingesteld. De betrokkene is met vakantie en kan Toon nu door de storing niet op afstand naar beneden bijstellen.

Uit eerdere geschreven updates van Eneco-personeel zou blijken dat het probleem ligt bij de Eneco-servers. De slimme thermostaat en de applicaties communiceren met elkaar via deze servers in plaats van direct. De acht servers van het bedrijf wisselen met elkaar de actieve sessies uit, zodat een app blijft werken, ook al wordt de sessie van de ene naar de andere server geschoven als gevolg van load balancing. De servers zijn echter opgehouden met sessies uitwisselen, wat leidde tot buitengewoon veel inlogpogingen van clients en daarmee tot 'een vier tot acht keer hogere belasting'.

Eneco Toon

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-10-2016 • 15:23

102 Linkedin Whatsapp

Submitter: basst85

Reacties (102)

102
95
72
7
0
12
Wijzig sortering
snap nog steeds niet waarom al die communicatie over een server moet lopen?! waarom niet gewoon rechtstreekse communicatie tussen de App en de thermostaat?
Moet je waarschijnlijk gaan portforwarden in je router of modemrouter voor werkende communicatie, 99% van de klanten weet niet hoe dat moet/wil dit niet.
Ik denk dat 99% van de klanten er ook niet op zit te wachten om de thermostaat te kunnen bedienen vanuit de auto. Want laten we wel wezen: je thermostaat pas hoger zetten op het moment dat je thuiskomt zal altijd voordeliger zijn dan je thermostaat al eerder hoger zetten als je nog onderweg bent naar huis.
De marketingafdeling zegt dat je "inzicht krijgt in het verbruik", maar in werkelijkheid is het een upselling tactiek voor functies die je niet nodig hebt (maar natuurlijk wel heel cool zijn om aan je vrienden te laten zien) en je per saldo meer doen laten afnemen van het product (energie).
Kan wel voordeliger zijn, maar sommige mensen gaan voor comfort (thuiskomen in een warm huis). Ook niet altijd voordeliger, met LTV is het vaak zelf goedkoper om gedurende langere tijd op lager vermogen te stoken (inertie) Het is efficienter om de temperatuur met een lagere steilheid (stooklijn) op te laten lopen.
snap nog steeds niet waarom al die communicatie over een server moet lopen?! waarom niet gewoon rechtstreekse communicatie tussen de App en de thermostaat?
Daar zijn een simpele redenen voor, bijvoorbeeld:
-Stuk eenvoudiger om de communicatie tussen verschillende systemen af te handelen.
-data mining (stookgedrag/electriciteitsverbruik)
En ik gok erop dat de laatste de voornaamste reden is.
Over een tijdje willen de energiemaatschappijen met tariefsdifferentiatie werken, je betaalt dan op elk tijdstip een andere prijs voor energie. Het verschaft niet alleen de gebruiker inzicht in het energieverbruik, maar ook de energieleverancier.
Ik hoor bij die 1% in iedergeval
Volgens Eneco is dat om veiligheidsredenen.
Logisch, zonder abbo van €3,50 per maand moet het een domme thermostaat worden en dat gaat niet wanneer hij dan nog gewoon kan communiceren met de apps. Veiligheidsredenen slaat dus nergens op, de abbo inkomsten des te meer :)
En dat is bovenop de belangrijkste waarde voor ENECO en dat is je gedetailleerde verbruik en huisgegevens (samenstelling, thuis/niet thuis, locatie, etc.).
Dit is echt zó slecht geregeld, niet te geloven. Mensen zijn nu afhankelijk van een toko die software maakt waar bijna niet op te bouwen is. Je zou toch denken dat dat anno 2016 anders moet kunnen.

Dit soort items zijn ook exact de reden waarom ik dus niet voor zo'n ding ga. Sommige dingen hoef je niet te innoveren, mijns inziens.

[Reactie gewijzigd door 1BJK903 op 21 oktober 2016 15:26]

Het gaat er nu toch enkel om dat de remote functie niet werkt? Bij een domme termostaat heb je die sowieso niet. Ik snap dat het erg vervelend kan zijn dat het niet werkt, maar het is niet alsof je thermostaat opeens naar 30+ graden springt terwijl je dit niet kunt terugdraaien.
Het Tweakers artikel stelt wat anders: door de storing op een te hoge temperatuur is ingesteld.

Heeft de klant/Tweakers ongelijk? :?

Zo ja, is dat goed nieuws natuurlijk, maar in theorie lijkt het mij dat de Toon servers wel degelijk jouw thermostaat kunnen bedienen, tenzij er een unieke key/token koppeling tussen jouw thermostaat en jouw app is.
Afijn nog maar een keer.
Bij meerdere mensen heeft Toon na een (remote) reset gewoon het programma gestart.
Beetje lullig als je ingesteld had "continu 16,5"
Dus Toon heeft gewoon het programma gestart, niet meer en niet minder.

Het lullige is dat je dat pas kunt zien als Toon remote weer werkt.
Of je moet ogen op 2000km lange steeltjes hebben.
Wat betekent "gewoon het programma gestart' dan? Ze starten evident niet het programma op mijn telefoon, dus ik neem aan dat je bedoelt dat ze de software in de termonstaat herstarten, en deze zich dan kennelijk niet instelt op de vorige (dus ook niet opgeslagen?) waarden, maar een of andere default?

Dat lijkt me dan op zich een bug, want herstarten kan altijd, maar het zou niet mogen zijn dat het dan mijn ingestelde waarden vergeet en een of andere default neemt.

Dat neemt niet weg dat nog steeds is dan niet duidelijk of Toon servers niet jouw termostaat kunnen bedienen of niet. Ofwel, of Toon servers enkele en doorgeef kanaal zijn van versleutelde of in ieder geval geautheticeerde data, of dat jouw app de Toon server een commando geeft, en de Toon server dan jouw thermostaat.

(Of bedoel je juist dat de Toon server software herstart is, en deze een commando gaf aan de thermostaten? Ind at laatste geval is de grootset angst, zojuist realiteit geworden en blijtk dat Toon servers inderdaad individuele thermostaten kunnen bedienen.)
Toon heeft een programma en een vakantie stand (16,5 continu).
Deze stel je in tot de datum dat je weg bent.
Mijn vakantie 01-10 tm 28-10.

Van 01-10 tm 20-10 een gasverbruik van 8m3.
Domoticz geeft aan dat er vanaf 19-10 om ~18.00u tot 20-10 ~ 18.00u ongeveer 15m3 gas verbruikt is.
Ik krijg dus keurig een alarm van domoticz temperatuur >23,0 graden.
Ik kan er verder niets aan doen want Toon op afstand werkt niet.
Nadat ik eindelijk op Toon kan inloggen blijkt het programma gestart te zijn en de vakantiestand verdwenen.

Als het perse moet kan ik e.e.a. bewijzen door de logs van mijn meter te tonen.
Je ziet op 19-10 om 18.00u de electra oplopen omdat de pomp voor de verwarming aanslaat. Waarom 15m3? Ik heb een vrij grote huiskamer en vloerverwarming, die moet wel van 16,5 naar 22 gestookt worden.
Zeker met vloerverwarming krijg je een behoorlijke "overshoot".
Het is immers bijna 7-8m3 cement en afwerkvloer voorzien van 18mm dik marmer die verwarmt moet worden.
DateTime Gas
2016-10-19 00:00:00 5.498
2016-10-20 00:00:00 9.655
2016-10-21 00:00:00 0
2016-10-22 00:00:00 0
2016-10-23 00:00:00 0.034
2016-10-24 00:00:00 0

[Reactie gewijzigd door Hcroij op 24 oktober 2016 20:06]

Nadat ik eindelijk op Toon kan inloggen blijkt het programma gestart te zijn en de vakantiestand verdwenen.

Je verwijst hier dus naar 'het programma' op de Toon servers? Dat is dan dus beangstigend, want suggereerd dat het inderdaad zo is dat de Toon servers die van afstand aansturen of op zijn minst de client (Toon thermostaat) kunnen resetten.
Wil die conclusie niet rechtstreeks.
Tijdens de storing is Toon af en toe (met verkeerde waarden) beschikbaar geweest en/of beschikbaar en niet of slecht reagerend op de bediening.

Enige wat ik met zekerheid weet is dat het programma is opgestart en de vakantiestand is uitgezet.
Dat Eneco toegang heeft tot mijn (en ieders) Toon lijkt me zeker niet onmogelijk. Het is in principe een gewone PC/Tablet.

Eneco heeft in elk geval nog niet gereageerd op mijn verzoek of ik het ding remote kan herstarten.

1 ding is echter zeker.. er gaat een domotica schakelaar (niet door Toon bediend) tussen mijn ketel en wordt Toon elke dag even gecheckt.
Met een beetje pech had ik de hele maand gestookt voor nop.

Ik zeg ook niet dat ze hem kunnen bedienen, ik weet alleen dat er NIEMAND!! bij ons binnen kan.
Er is tot de 19e nauwelijks (3m3) aan gas verbruikt wat onmogelijk kan als mijn verwarming op 21-22 staat.
De 19 komt er een spontane piek van ~15m3.
Eneco heeft nogal wat storingen in die tijd gehad.
Als je het eneco forum doorleest dan zie je dat ik niet de enige ben waar het programma opgestart is. Wel blijkbaar de enige die op vakantie was en er niet de stekker uit kon trekken.

Maar laat me eens simpel denken...
De apps werken niet rechtstreeks met Toon maar via hun servers. Er zou dus ONMOGELIJK iets mis kunnen gaan met de communicatie tussen hun servers en Toon?
Volgens mij hebben we de laatste weken net iets anders gezien...

Ik zit zelf meer dan lang genoeg in de ICT om te weten dat het absoluut niet de 1e keer is dat er ergens "een bitje omvalt"..
Overigens iets dat elke ICT'r zou moeten weten..
Je kunt testen op de aanwezigheid van fouten, nooit op de afezigheid er van..

[Reactie gewijzigd door Hcroij op 24 oktober 2016 21:54]

Voor zo ver ik weet kunnen ze dit alleen (bedienen) als je de service modus aanzet op Toon.
Dat kan, maar waar ik me aan stoor is dat dat ding relatief vaak (lees: vaker dan een domme thermostaat) stuk gaat en / of stuk kan gaan. Hij is veel fragieler dan zo'n oud ding.

Je wil volledige controle hebben over de dingen in eigen huis en niet afhankelijk zijn van de software van bijvoorbeeld een Eneco. Het kan zijn dat ik raar denk hoor, maar zo zie ik dat.
Dat kan, maar waar ik me aan stoor is dat dat ding relatief vaak (lees: vaker dan een domme thermostaat) stuk gaat en / of stuk kan gaan. Hij is veel fragieler dan zo'n oud ding.
Waarom denk je dat?
Als thermostaat werkt het prima, het weekprogramma blijft prima werken, etc.
Wat dat betreft werkt het net zo goed als een 'domme' thermostaat.

Deze situatie bij Eneco gaat over de app die niet werkt zodat je je thermostaat niet vanaf je telefoon/tablet/computer kan regelen.

De Toon werkt prima. Servers van Eneco niet. Twee verschillende dingen.

Tja, nu moet je opstaan van de bank en naar de muur om je temperatuur in te stellen (als je iets anders dan je normale programma wil), maarja, dat moet je bij een 'domme' thermostaat ook doen :P

[Reactie gewijzigd door anandus op 21 oktober 2016 15:42]

De eerste vraag die ik mij dan natuurlijk stel is waarom dat als je binnen bent waar de thermostaat ook is je niet je thermostaat met je telefoon kan bedienen? Dat is toch werkelijk van de zotte?

Heb hier een onkyo receiver staan en die kan ik alleen maar intern aansturen omdat die zichzelf op het netwerk bekend maakt. Dat zou je met een toon ook kunnen doen
Dat kan als het goed is wel via de webui "http://<ipadres-toon>". Niet geprobeerd maar kom het wel vaker tegen.
In de instellingen kan je lokaal toegang aanzetten, die kwam ik een paar keer tegen tijdens het spelen met dat ding.
Dat kan, maar waar ik me aan stoor is dat dat ding relatief vaak (lees: vaker dan een domme thermostaat) stuk gaat en / of stuk kan gaan.
De Toon hangt bij mij al een paar jaar aan de muur, en dit is de eerste echt grote storing die ik mee maak die de dagelijkse werking enigszins beïnvloed.
Je wil volledige controle hebben over de dingen in eigen huis en niet afhankelijk zijn van de software van bijvoorbeeld een Eneco
Zelfs met deze storing heb je nog gewoon controle in eigen huis :+
Tja, het ding levert dan ook vooral veel voordeel op voor Eneco zelf en de klant betaald er ook nog voor. Genoeg redenen om huishoudelijke apparaten met een internetverbinding te mijden, er kleven gewoonweg te veel nadelen en risico's aan.
Het is knullig van Eneco. De vraag is ook waarvoor wil je de Toon gebruiken?
Het abonnement is maandelijks opzegbaar. Dus voor 3,50 p/m kan ik een duidelijk inzicht krijgen in mijn stroom en gasverbruik en wat ik er eventueel mee bespaar (of niet). Dit werkt erg makkelijk i.c.m. de app.
Voor mij scheelt het dan weer dat ik geen kosten heb gehad voor de Toon zelf.

Als je volledige controle wilt dan is de Honeywell Evo Home een gaaf product. Daar mee kun je zones instellen in je huis en elke zone (geautomatiseerd) apart bedienen. Daar betaal je dan ook wel grof voor (ca. 1000 euro).
De vraag is na hoeveel jaar je dat terug verdient. Maar gaaf is het wel!
De Honeywell Evo Home home is ook niet zo robuust. In dit geval is het de hardware die de problemen geeft. Liefst net na afloop van de garantie.
In het nieuwsbericht staat het volgende:
De klanten op het forum zijn intussen zeer ontevreden. Een daarvan vertelt dat de thermostaat door de storing op een te hoge temperatuur is ingesteld. De betrokkene is met vakantie en kan Toon nu door de storing niet op afstand naar beneden bijstellen.
Daar staat toch echt dat de thermostaat door de storing op een te hoge temperatuur staat en vanwege het feit dat deze persoon op vakantie is kan deze ook niet teruggedraaid worden.
Tenzij er meerdere mensen met deze klacht afkomen zou me dat zeer straf lijken om eerlijk te zijn. Is deze persoon zeker dat er niemand in zijn huis de planten is komen water geven en eventueel de thermostaat heeft hoger gezet?
Ik heb niet het hele forum bij Eneco gelezen en welke klachten er allemaal zijn. Ik zie het hier staan, het is algemeen bekend dat alle communicatie van de app altijd via Eneco servers gaat dus theoretisch lijkt het me goed mogelijk.
Ik ben toevallig die man die op vakantie is.
In plaats van mij in twijfel te trekken kun je wellicht even beter het forum lezen.
Toon is niet te benaderen, bij meerdere mensen wordt Toon blijkbaar vanaf afstand gereset en start automatisch het programma.

Het wordt bij mij dus van 16,5 naar 22 graden gestookt.
Heb jij enig idee hoe je ziet dat zo iets gebeurd als Toon niet benaderbaar is en je zelf op 2000km zit?
Je komt er pas achter als Toon weer bereikbaar is. Weet niet hoe jouw vakantie er uit ziet maar ik zit in elk geval niet de hele dag Toon te bestuderen..
De vloerverwarming heeft bijna 14 dagen gewoon op 22 gestaan terwijl 16,5 n het begin was ingesteld.

Volgende keer eerst even nadenken voordat je iemand ergens van beschuldigd.

[Reactie gewijzigd door Hcroij op 23 oktober 2016 13:56]

Klopt, alleen denken mensen dat meteen alles niet meer werkt. Dat was bij de vorige berichtgeving over Toon ook al zo. Alleen de App werkt niet en de rest werkt gewoon prima,

Toon kan ook prima zonder service center zijn werk doen thuis.
Toch werken een paar andere dingen nu ook niet. Bij brand gaan de alarmen binnen wel af, maar wordt ik niet meer gewaarschuwd via sms (dat loopt via de Eneco servers).
Ook de hue lampen zijn nu via de app niet te bedienen (kan dan wel weer via de gewone hue app, maar toch)

Als ze zo graag met toon de spil willen zijn in mijn huis, moeten ze wel zorgen dat mijn centrale hub nog goed bereikbaar blijft. Als ik er steeds naar toe moet lopen om mijn lampen aan te zetten of alleen alarm in huis had gewild, kon ik gewoon met domme systemen af.
Op zich niet zo heel vreemd dat zoiets kan gebeuren. Eneco wil volledige controle over het gebruik van apps op de thermostaat. De reden daarvan is simpel: Als je geen abonnement betaald a (rond de) 3,50 per maand dan wordt het een domme thermostaat. Als ze de apps direct zouden laten praten met internet dan is het verdienmodel weg.

Het risico is dan wel dat als er een storing bij Eneco is zoals nu dat niets meer werkt. Of als Eneco besluit de service om welke reden dan ook stop te zetten heb je ook een dure thermostaat aan de muur.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 21 oktober 2016 15:33]

Komt dus gewoon neer op een slimme thermostaat met DRM, en de DRM server is down :+ 10 jaar geleden hadden mensen je gek verklaard als je dat scenario zou voorspellen :+
Nee want de thermostaat doet het nog gewoon :)
Grappig dat je dit nu goed gaat praten.

Het klopt gewoon wel wat Kiang zegt. 10 jaar geleden had iedereen je voor gek verklaard om een DRM thermostaat te nemen.
10 jaar geleden? Dit is een van de redenen waarom ik hem niet hoef. 200 euro in aanschaf en dan nog de hele levensduur 3,50 per maand betalen (mt kans dat de prijs omhoog gaat. Stel dat ding gaat 10 jaar mee is dat minimaal 620 euro.
Mijne was graties samen met de slimme meters (ook geen nieuw contract voor moeten afsluiten) en die 3,50 in de maand mwah ach dat is verwaarloosbaar
Helemaal niet gratis. De Toon is namelijk niet te krijgen met het goedkoopste product van Eneco ("internet stroom" waarbij alle communicatie via mail verloopt in theorie). Als je Eneco dan nog vergelijkt met andere aanbieders betaal ik meer dan 120 euro per jaar minder bij een andere aanbieder dan bij Eneco. Als ik dat afrond op 100euro dan kost de Toon me nog meer!

Namelijk die 420euro abonnement kosten en 10 jaar (minimaal) 100euro besparing bij een andere aanbieder: 1420euro! Lekker gratis.
Ik heb de Toon destijds met een tweakers actie GRATIS gekregen, dus ik heb er nooit voor hoeven betalen. Ik zit nu alleen met een 3,50 abo en mijn energie neem ik af bij NUON. Tot voor de 13de werkte Toon prima icm Domoticz, nu kan Toon alleen het programma volgen en leest Domoticz geen waarde uit. Even wachten op een update.
Dat is maar deels zijn bericht natuurlijk ;) Ja als de thermostaat het niet zou doen zonder de servers had ik hem gelijk gegeven. Echter, deze werkt nog gewoon dus heeft verder niks met DRM te maken.
Nee, want de volledige functionaliteit van het apparaat is niet meer beschikbaar, als ik m'n PS4 nog maar met 1 controller tegelijk kan gebruiken, dan werkt hij dus ook niet meer "gewoon". Dan kan ik dus niet meer thuis met vrienden gamen.
Jij slaat de plank volledig mis ;)
Anoniem: 525224
@1BJK90321 oktober 2016 17:05
Eneco had hier ook een heel andere reden voor om deze naar voren te pushen, maar het is júist de norm anno 2016 om het op deze manier te doen.
Zo ook Ziggo met hun mediaboxen. Éerst de marketeers loslaten (vindt de baas en manager leuk) en dan achteraf wel even alles fixen.
Een marketeer zorgt niet eerst voor een werkend product namelijk. Nooit en nooit marketing projecten laten leiden.. Erg moeilijk voor mannetjes in pak om te begrijpen.
Eigenlijk ken ik het niet anders meer.. Eerst worden de leuke plaatjes gecommuniceerd en alles anders komt daarna.

Deze producten/diensten worden níet voor het praktisch nut van de consument geleverd.

-edit : ander leuk voorbeeld met de Tesla.. Eerst alles uitbrengen en dan erachter komen dat je op full speed vol op de rem gezet kan worden door een iets-kundige hacker. (alleen achteruit rijden kon de hacker in parkeer stand ofzo, niet vooruit)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 525224 op 21 oktober 2016 17:06]

Waarom ga je een SLIMME thermostaat bij je ENERGIE bedrijf afnemen?

Je hebt een energiebedrijf die alarm diensten afneemt.... en achteraf zeuren....


Google betaalde niet voor niets veel geld NEST.

Ik zou persoonlijk zowel Google als energiebedrijf niet met diensten die niet tot hun corebusiness behoren in me huis vertrouwen.

Verder zijn mijn persoonlijke ervaringen met ENECO mbt (niet Toon) ook niet om over naar huis te schrijven.
Heb al bijna 10 jaar meters die op afstand uit te lezen zijn, blijkt dat ze dat niet doen, geen realtime inzicht kunnen geven, maar nog leuker dat een meter al jaren stuk is, uiteindelijk hielden ze voorschot in, maar zonder dat te kunnen onderbouwen, dat ik kon aantonen dat we een half jaar in het buitenland hadden gezeten (gedurende de koude maanden) mocht niet baten.

Verder vraag ik me af of mensen gecompenseerd worden voor het teveel gebruikte energie.
Toon was alleen in combinatie met ENECO diensten, ik weet niet of dat nog steeds zo is.

Maar als jij een halve graad afwijking heeft (bewust of onbewust) en je hebt een half miljoen klanten met TOON is dat aan het eind van een jaar significant meer omzet....
Quby maakt de Toon als core business.. En vervolgens is Quby overgenomen. Vergelijkbaar met Google en NEST dus.

Daarbij is je netbeheerder verantwoordelijk voor je meters, niet je leverancier. Deze problemen hadden ook bij een andere leverancier kunnen ontstaan.

Toon i.c.m. een energielevering bij een andere leverancier is ook heel goed mogelijk tegenwoordig, dus opzettelijke meetafwijkingen resulteren dezelfde voordelen voor de concurrentie van Eneco. Het lijkt me dan niet waarschijnlijk dat dit wordt gehanteerd als een verdienmodel. ;)
Zoals ik heb beschreven heb ik een andere ervaring met Eneco.
Ik heb destijds technische gegevens en certificatie van hun meters gevraagd (vond het raar dat iets al 2 jaar stuk is en ze dat niet opgevallen is) en heb sinds 2013 niets van ze ontvangen. Voor alle duidelijkheid het gaat om meters die in Joule meten, omdat ze warm water en verwarming leveren.

En ik vraag me af of ze het gaan compenseren.

Je zal maar een maand op vakantie zijn alles op 16 graden hebben staan en als je terug komt deze hele maand (tenminste even hypothetisch) hij op 22 heeft gestaan.
Je kunt in toon de afwijking van de temperatuur sensor corrigeren.
Die van mij wijkt inderdaad 1 graden af, maar in de richting dat het kouder is dan aangeven. Ofwel juist minder gas verbruik.

Door op dezelfde plek een simpele analoge temperatuur meter te plaatsen kun je het gemakkelijk controleren.

Bovendien stel je de temperatuur toch af op of het lekker warm is of niet? Bij de ene is dat 20 graden en bij de andere 21 graden. En op sommige hele droge winterdagen is 22 gewenst.
Het is software wat hij doet als jij er niet bent weet je niet ook niet met analoge temperatuur meter er naast.

Als je een andere meter zou hangen die gaat loggen, dan weet je het wel.

Maar bij wie ga je dan dat "bewijs" gebruiken, want Eneco zal het niet erkennen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 oktober 2016 10:33]

Anoniem: 636203
21 oktober 2016 15:26
Hahahahha, all you data belong to us!

Over een paar jaar zijn alle Toons vervangen door 'domme' thermostaten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 21 oktober 2016 15:27]

Die domme thermostaten zijn zo dom nog niet.
Je hebt genoeg modellen waar je volgens een bepaald patroon temperatuur kunt instellen. Dus als je dagelijks tussen 8 en 1700 aan het werk bent en in het weekend thuis kun je prima instellen.

Vroeger waren ze redelijk complex, maar tegenwoordig valt het mee.
Voorbeeldje,
https://www.kijkvoelbelee...roduct/Chronotherm-Touch/
Mijn domme Honeywell CM907 heeft zelfs een optimalisatie functie waardoor dat ding zelf uitrekent wanneer de verwarming moet aanslaan om op een bepaald tijdstip een bepaalde temperatuur in huis te hebben: voorbeeld: ik stel gewoon in dat ik om 8u 's morgens 21,5 graden wil hebben en mijn thermostaat berekent zelf wanneer mijn verwarming moet aanslaan, en dat alles ZONDER debiel maandelijks contract en andere slimme zever.
Ikzelf heb een super-slimme theormostaat van de vorige eigenaren van het huis die wij enkel in 'domme' modus draaien. Ik sta op en zet hem op X graden. (Binnen 30 minuten is het warm, want warme lucht verwarming _/-\o_ ) 's Avonds of wanneer dan ook, gaat die weer op laag door even de nieuwe temperatuur in te toetsen.

In principe kan ik dat process automatisch regelen, met als bonus weekend en vakantie standen en nog meer slimme moduses, maar ik zie zeer weinig meerwaarde zolang verwarmingsystemen zelf nog vooral centraal zijn. Pas als elke kamer apart ingesteld en ook zelfstandig verwarmt kan worden, zie ik nut om eventueel een centrale slimme bediening te hebben. Immers dan pas wordt het te complex om alle kamers handmatig langs te gaan.

Nu blijft het elende als ik kamer A warm wil krijgen, maar de thermostaat in warmere kamer kamer B staat, de ketel/hoofdunit in de kelder nog steeds op 'uit' of 'laag' staat ondanks al die slimheid. Uiteindelijk wil je een decentrale verwarming zonder centrale thermostaat - hoe slim ook. Pas dan er er behoefte ana een slimme centrale regelunit.
Maar gezien de huidige dominatie van warm water en eventueel warme lucht als verwarming met gas als energiebron, zie ik dat niet snel veranderen. Misschien als de gasbel op raakt, wij dan als natie over gaan op electriciteit over een jaar of 25 of zo?

Maar zolang onder alle pretenties van regelbaarheid er nog steeds maar één centrale ketel is, is er maar weinig mogelijk qua slimheid IMHO.
Anoniem: 636203
@Kefke21 oktober 2016 18:02
Dat is gewoon een PDI regeling.
Ik heb dit model, is een erg fijne thermostaat.
Idd programmeren voor de dagen in de week.
Ook kan je een "vrije dag" schema maken.
Hier werkt alles nog gewoon, dat was de vorige keer wel anders dus probleem lijkt niet het zelfde te zijn?
De vorige keer was de storing ook niet voor iedereen. Het zou best kunnen zijn dat het elke keer een andere groep betrekt.
Ik heb het wel, maar het is een andere storing dan laatst, laatst kon ik niet inloggen op het ding.

Nu logt hij in maar ziet geen data, kortom blijft statisch staan. Gisteren was het op de Toon zelf 21 graden binnen en de app zei 20. Verbruik in Watt was 360 de app zei 160.
Kan hier wel verbinding maken maar het verbruik klopt niet met wat er op de toon zelf staat. Gasverbruik van vandaag klopt helemaal niet, stroom lijkt van gisteren te zijn.
Zo slim is ie niet als je stroom weergeeft in watt.
Het vermogen wat je op dat moment verbruikt, dat wordt altijd weergegeven in Watt. Hoe had je het dan graag gehad?
Het real time verbruik wordt inderdaad aangegeven in watt, zover ik weet is dit ook correct. In de grafiek op de toon zie je je verbruik in kWh.
Het is eigenlijk te bizar voor woorden. Het word verkocht alszijnde "energiebesparend", mede door het op afstand bedienen. Ondertussen klagen mensen dat de temperatuur erg hoog staat door een storing...
Zo energiebesparend is het ook niet. Natuurlijk kun je vanuit de auto de thermostaat lager zetten als je die vergeten bent, maar waarschijnlijk loont goede isolatie en een goede afstelling van je ketel meer dan die ene keer dat je huis op 19 graden gehouden wordt terwijl je niet thuis bent.
Het is eigenlijk te bizar voor woorden. Het word verkocht alszijnde "energiebesparend", mede door het op afstand bedienen. Ondertussen klagen mensen dat de temperatuur erg hoog staat door een storing...
Temperatuur te hoog door een storing? Heb ik nog niet voorbij zien komen en zelf ook nog nooit gehad.
Uit de laatste alinea blijkt het daadwerkelijke probleem, namelijk issues met loadbalancing. Een lompe workaround is natuurlijk je loadbalancing protocol aan te passen, zodat actieve sessies niet meer naar andere servers hoppen, maar de sessies dus gebonden blijven aan de eerste server waarmee zij contact maken. Dan is de storing verholpen en kan vervolgens in logs gezocht worden naar de root-cause, namelijk het niet meer uitwisselen van actieve sessies tussen de servers.

(of denk ik vandaag weer te makkelijk?)

[Reactie gewijzigd door walteij op 21 oktober 2016 15:33]

De intelligentie van load balancing zit in de load balancer. Als je die er tussenuit haalt, hangt het van de client af of de slimmigheid in de client (toch) zit. Als dat niet het geval is, en je gaat met 1 server in zee, zal ie waarschijnlijk niet het aantal connecties aan kunnen.
Ik lees nergens iets over dat Eneco klant is bij Capgemini en dat dit allemaal is uitbesteedt aan India.
Toon wordt ontwikkeld door Quby, zij heeft haar eigen infrastructuur. Quby is sinds vorig jaar pas onderdeel van Eneco.
Precies om deze reden hadden wij destijds gekozen voor een NEST. Niet dat dit feilloos is (werkt ook gewoon indirect, via servers van Nest (Google)), dat kan dus evengoed offline raken, maar daar staat tenminste geen bedrijf achter dat niet eens een kloppende eindafrekening kan maken.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 21 oktober 2016 15:42]

Eindafrekening gaat niet op basis van de waardes op je thermostaat, maar met je meterstanden van het netbedrijf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee