Direct naar artikelinhoud

Rusland wil toezicht op Amerikaanse verkiezingen

De kiescommissie in Oklahoma heeft een verzoek afgewezen van een Russische consul-generaal die in de staat toezicht wilde houden tijdens de presidentsverkiezingen van 8 november. Het verzoek kwam van het Russische consulaat in de Texaanse stad Houston. Als reden voor de weigering gaf de commissie dat buitenlandse vertegenwoordigers niet worden toegelaten tot stembureaus.

Twitter bericht wordt geladen...

Een meerderheid van de Republikeinse kiezers zegt dat Hillary Clinton alleen tot president gekozen kan worden door illegale stemmen of verkiezingsfraude.

"Doorgestoken kaart"
Intussen biedt Rusland in verschillende Amerikaanse staten aan om waarnemers te sturen naar de presidentsverkiezingen van 8 november. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt al weken dat de verkiezingen in zijn land doorgestoken kaart zijn. Deze week shockeerde hij vriend en vijand door niet te willen beloven de uitslag van de presidentverkiezingen te accepteren als hij verliest.

Maar blijkbaar is hij niet de enige Amerikaan die er zo over denkt. Uit een peiling van Reuters blijkt dat de helft van de Republikeinen Clinton niet als hun president zal accepteren. Als ze wint, komt dat volgens 70 procent van de ondervraagden door fraude.

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het Russisch aanbod een pr-stunt.

In de openbaar gemaakte brief vraagt consul-generaal Alexander Zakharov toestemming voor het stationeren van een diplomaat "in één van de stembureaus van Oklahoma met het doel de Amerikaanse ervaring met het organiseren van het stemproces te bestuderen".

Chris Benge, de hoogste verantwoordelijke voor de buitenlandse betrekkingen van Oklahoma, uitte zijn hoop dat Russische diplomaten het Amerikaanse verkiezingsproces op televisie kunnen volgen.

Hacken Democraten
Zakharov deed eerder soortgelijke verzoeken aan de autoriteiten van Texas en Louisiana, melden plaatselijke media. Ook die werden afgewezen.

Deze maand beschuldigde Washington Rusland officieel van het uitvoeren van digitale aanvallen gericht tegen de Democratische Partij. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich niet bezorgd over het feit dat de Russen nu met een verzoek komen om toezicht te mogen houden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "We hebben niets te verbergen en we geloven in het verkiezingsproces", zei een woordvoerder van het ministerie.

De betreffende diplomatieke post van Rusland in Houston was niet bereikbaar voor commentaar.

Rusland zou met de cyberaanvallen op Democratische organisaties invloed willen uitoefenen op de verkiezingen. Het Kremlin noemde deze aantijging "nonsens", aldus het Russische persbureau Interfax.