Ongeloof bij Ajax
NOS VoetbalAangepast

Ajax mist voor 't eerst in kwart eeuw Europees hoofdtoernooi

Voor het eerst in ruim een kwart eeuw zal Ajax dit seizoen niet uitkomen in een Europees hoofdtoernooi. In de play-offs voor de Europa League moest het elftal van Marcel Keizer zijn meerdere erkennen in Rosenborg BK. In eigen huis waren de Noren met 3-2 de baas, nadat ze een week geleden in Amsterdam al met 1-0 hadden gewonnen.

Daarmee versperde Rosenborg de Amsterdammers de doorgang naar de groepsfase van de Europa League. De laatste keer dat Ajax niet meedeed in een Europees hoofdtoernooi was in het seizoen 1990/1991, toen de club vanwege het staafincident tegen Austria Wien door de Europese voetbalunie geschorst was. De laatste keer daarvoor dat Ajax ontbrak was in het seizoen 1966/1967.

Uitgeblust

Een regelrechte blamage voor de Amsterdammers, die exact drie maanden geleden nog in de finale stonden. En een flinke knauw voor het Nederlandse voetbal, aangezien PSV en FC Utrecht ook al strandden.

Ajax leek na een helft tegen Rosenborg BK al uitgeblust, maar na rust toonde de ploeg van Marcel Keizer veerkracht. Binnen een paar minuten poetsten Amin Younes en Lasse Schöne de in de eerste helft opgelopen 1-0 achterstand (Nicklas Bendtner) weg. Ajax had vervolgens het duel onder controle en kreeg in de persoon van Cerny zelfs kans op de verlossende derde treffer.

Fraaie individuele actie

Maar gaf Ajax toch weer de regie uit handen. Cruciaal daarbij leek de wissel van aanvaller Kasper Dolberg, die na 78 minuten het veld moest ruimen voor verdediger Deyovaisio Zeefuik. In de resterende minuten was Rosenborg weer de bovenliggende partij.

Invaller Samuel Adegbenro deelde vervolgens de genadeklap uit. Tien minuten voor tijd kopte hij raak uit een vrije trap vanaf links en bracht daarmee het duel weer in evenwicht. En even knalde de Nigeriaan, die een week geleden ook al de matchwinnaar was, na een fraaie individuele actie de 3-2 binnen.