België vraagt voor het eerst compensatie van Israël

Hier stond tot voor kort het schooltje van de Palestijnse kinderen van Jubbet Al Dib© rtr

België vraagt uitleg en voor de eerste keer ook compensatie aan Israël na de sloop van twee humanitaire projecten in de Palestijnse gebieden.

Bart Beirlant

‘Onaanvaardbaar.’ Zo bestempelen de Belgische ministers Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Alexander De Croo (Ontwikkelingssamenwerking) de vernieling in augustus van een school in Jubbet Al Dib, in de buurt van Bethlehem. Het project werd betaald door internationale donoren, waaronder België – dat 22.500 euro op tafel legde. Israël nam ook de zonnepanelen in beslag in het dorp Abu Nwar, die met Belgisch geld (8.700 euro) geïnstalleerd waren om elektriciteit te leveren aan een andere school.

‘Deze Belgische projecten zijn bedoeld om humanitaire noden te lenigen’, aldus Reynders en De Croo. ‘Door zulke projecten te ondermijnen, schendt Israël zijn internationale verplichtingen als bezettingsmacht. Door de laatste incidenten wordt kinderen aan de vooravond van het nieuwe schooljaar het recht op onderwijs ontzegd.’

Zoveelste keer

Het is niet voor het eerst dat Israël Belgische projecten vernielt in Palestina. De voorbije jaren waren er al verschillende gevallen. Zo werden onder meer een speelpleintje en een elektriciteitsnetwerk platgegooid en werden zonnepanelen geconfisqueerd. Het gaat telkens om initiatieven in de zogenaamde ‘area C’ op de Westelijke Jordaanoever, die onder controle staat van het Israëlische leger en ongeveer 60 procent ervan beslaat. Bouwaanvragen worden er systematisch geweigerd. Burgers en internationale organisaties bouwen er daarom meestal zonder bouwvergunning, waarna Israël reageert met sloopbevelen.

Ook voor de twee gesloopte projecten waren er geen bouwvergunningen. ‘Maar het internationaal humanitair recht stelt dat er voor het leveren van humanitaire hulp geen bouwvergunningen nodig zijn’, zegt Buitenlandse Zaken.

Bij elk incident vraagt België om uitleg van de Israëlische overheid en benadrukt ze dat haar acties illegaal zijn. ‘Dit is de eerste keer dat we aan Israël ook compensatie vragen. We zenden hiermee een sterk signaal naar Israël, om het land erop te wijzen dat het zijn verplichtingen als bezettingsmacht niet nakomt.’

Ambassadeur uitwijzen

In een resolutie riep het parlement de regering vorig jaar op om een schadevergoeding te vragen bij nieuwe vernietigingen. ‘Dit is een testcase’, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). ‘De systematische schendingen van het internationaal recht door Israël veroordelen werkt niet. Israël lacht ons uit. Het wordt tijd dat we hen duidelijk maken dat hun gedrag een kostprijs heeft.’ Vergoedt Israël de schade niet, dan moet België volgens Groen de Israëlische ambassadeur uitwijzen en de diplomatieke relaties bevriezen.

Begin juli tekende Nederland al protest aan bij de Israëlische regering wegens de confiscatie van 96 zonnepanelen ter waarde van 40.000 euro in hetzelfde dorp Jubbet Al Dib. Premier Mark Rutte kaartte de zaak persoonlijk aan bij zijn Israëlische collega Netanyahu en eiste de teruggave van de zonnepanelen, zodat de dorpelingen weer over elektriciteit zouden kunnen beschikken.